28-10-2015  Ondernemers zitten met de handen in het haar of ze bestuurders van hun vrachtwagens nu wel of niet naar een dure bijscholingscursus moeten sturen, meldt De Telegraaf vandaag. EVO biedt daarom duidelijkheid.

Deadline

Code 95 was vorige week ook hét gespreksonderwerp in het EVO-theater op de BedrijfsautoRAI. De deadline voor de rijbewijscode van 10 september 2016 komt nu immers wel erg dichtbij en de opleidingsplicht is onverbiddelijk.

Drama

Volgend jaar moeten beroepschauffeurs verplicht Code 95 op hun rijbewijs hebben staan. Wanneer ze dat niet hebben en worden aangehouden, volgt er een boete van 800 euro. ‘Bovendien zijn chauffeurs dan niet gedekt door de verzekering’, zegt Ruben Willems van EVO in De Telegraaf. ‘Bij een ongeval kan het dus een financieel drama worden.’ EVO zet daarom vandaag de vijf meestgestelde vragen over Code 95 op een rij.

Vragen

EVO publiceerde onlangs een uitgebreide informatiepakket over Code 95. Onderstaand de vijf meestgestelde vragen mét antwoorden:

Geldt de nascholingswetgeving ook voor mij?
Als u een C, C1 en/of D, D1-rijbewijs (eventueel aangevuld met rijbewijs E) heeft en dit beroepsmatig gebruikt, geldt Code 95 voor u. Er is geen specifieke uitzondering voor eigen vervoer of incidenteel vervoer. Er is wel een aantal andere uitzonderingen. Deze staan in onze brochure.

Is mijn C-rijbewijs nog geldig als ik niets doe?
Als u de 35 uur nascholing niet of niet tijdig volgt, mag u niet langer beroepsmatig rijden. U mag alleen nog met uw C-rijbewijs rijden als u aan één van de uitzonderingen voldoet. Een volledig overzicht van de uitzonderingen staat in onze brochure.

Als ik de 35 uur nascholing heb gevolgd, wat moet ik dan doen om de code 95 op mijn rijbewijs te krijgen?
Om Code 95 op uw rijbewijs te krijgen, moet u het rijbewijs omwisselen of verlengen. Als u uw C-rijbewijs verlengt, moet u eerst een medische keuring ondergaan. Als u uw rijbewijs alleen omwisselt, hoeft dit niet.

Wanneer kan ik beginnen met de procedure voor het verlengen van mijn rijbewijs?
Bij het verlengen van uw C-rijbewijs hoort een medische keuring. Als alles goed gaat, ontvangt u daarna een zogenoemde verklaring van geschiktheid. Deze verklaring is een jaar geldig. Daarom kunt u nu al beginnen met deze procedure. U bent dan immers medisch geschikt bevonden waardoor u in augustus 2016 (zo dicht mogelijk bij 10 september 2016) uw rijbewijs bij het gemeentehuis kunt opvragen.

Als ik te laat ben, ben ik dan mijn gevolgde uren scholing kwijt?
Dat zou goed kunnen. Als u na de deadline (10 september 2016) uw rijbewijs verlengt, loopt u namelijk het risico dat enkele gevolgde cursussen niet meer meetellen. Als u te laat bent, geldt het criterium dat enkel in de afgelopen vijf jaar gevolgde cursussen meetellen.

Contact

Leden die nog  vragen over Code 95 hebben, kunnen contact opnemen met EVO-Ledenservice, telefoon 079 3467 346, e-mail ledenservice@evo.nl.

Vraag informatiepakket aan

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder