12-09-2013  Meer dan een kwart van de chauffeurs van lichte bedrijfsauto’s (28 procent) geeft toe dat ze voorzichtiger rijden in hun eigen auto dan in een auto van de baas. Zij doen dit vooral (44 procent) om brandstof- en slijtagekosten te besparen. Daarnaast zegt bijna de helft (49 procent) dat ze eerder risico’s nemen in hun zakelijke auto’s als gevolg van werkdruk. Dit blijkt uit onderzoek van TomTom, uitgevoerd onder beroepschauffeurs van lichte commerciële voertuigen.

Werkdruk

Volgens Thomas Schmidt, managing director van TomTom, laat een significant deel van bestuurders van bestelbussen weten dat zij zich bewust zijn van de voordelen van veilig en efficiënt rijden, wat zij dan ook toepassen als zij in hun eigen auto rijden. Werkdruk werkt echter nadelig op de prestaties op de weg tijdens werktijd.

Te hard rijden

Uit het onderzoek blijkt ook dat 68 procent van de respondenten te hard rijdt in de auto van de zaak en dat bijna een derde (dertig procent) van de werkgevers de bekeuringen van zijn personeel betaalt. Slechts 28 procent van de respondenten zegt dat hun werkgever trainingen aanbiedt om hen te helpen zuiniger en veiliger te rijden en 37 procent zegt dat hun werkgever gebruikmaakt van technologie om het rijgedrag en brandstofgebruik te monitoren.

Het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door TomTom onder beroepschauffeurs in vijf landen in Europa. Het betreft bestuurders van voertuigen die worden gebruikt voor bezorging van goederen en diensten. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 726 beroepschauffeurs: 150 in het Verenigd Koninkrijk, 150 in Duitsland, 126 in Nederland; 150 in Frankrijk en 150 in Spanje. Om mee te mogen doen aan het onderzoek, moesten de respondenten minimaal drie dagen per week in een auto van de zaak rijden voor zakelijke doeleinden.