11-04-2013  Ruim driehonderd chauffeurs wilden voor 19 januari examen doen voor het BE-rijbewijs. Na die datum werd nieuwe wetgeving van kracht, waarbij chauffeurs met hetzelfde rijbewijs minder zware aanhangwagens mogen meenemen dan voorheen.

Winterweer

Door bar winterweer echter konden de examens niet doorgaan. Om de zware aanhangwagens te mogen besturen, moeten zij nu een andere rijbewijs gaan halen én periodieke nascholing volgen.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu maakte bekend dat de gedupeerden een compensatie krijgen van 150 euro ontvangen.

De compensatieregeling is er mede gekomen onder druk van verladersorganisatie EVO. Volgens de belangenclub is een compensatie op z’n plaats, maar EVO vindt wel dat er sprake is van slechts een kleine tegemoetkoming. Het traject dat de gedupeerde chauffeurs nu moeten gaan volgen kost het tienvoudige van de compensatiesom, schat EVO.

Eerder riep Schultz het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) op om motorrijders die geen examen konden doen wegens sneeuwval tegemoet te komen in de vorm van een gratis examen.