Denk alvast na over het aanvragen van een AEO-vergunning of besteed je tijd aan het onderhoud daarvan

Leestijd 6 minuten

20-07-2020  Door de coronacrisis komen sommige bedrijven handen tekort om te voldoen aan de vraag naar hun producten of diensten. Andere hebben door een terugval in vraag juist meer ruimte voor innovatie en optimalisatie. Zo kijken veel ondernemers momenteel naar het creëren van kansen in het tijdperk na de crisis. Een vergunning om als Authorised Economic Operator (AEO) te mogen opereren, kan hiertoe bijdragen.

Voor bedrijven die nu de tijd willen nemen voor het behalen van een AEO-vergunning, is het in kaart brengen van de voordelen daarvan een goed begin. Een andere stap is de AEO-beslisboom invullen. Dit handige hulpmiddel geeft aan de hand van een paar korte vragen inzicht.

De AEO-vergunning biedt veel (nieuwe) mogelijkheden voor je bedrijf. Zo kun je rekenen op:

  • minder fysieke controles
  • lagere bankgaranties
  • de status van Certified Taxable Person (gepland 2021-2022)
  • mogelijkheden om fysieke controles te verleggen naar een zelfgekozen locatie

Deze voordelen hebben een positieve invloed op het logistieke proces, verlagen de zekerheidstelling en optimaliseren de douaneprocessen binnen je organisatie.

Douane coulant

Waarschijnlijk verlopen in het postcoronatijdperk sommige douaneprocessen binnen je organisatie anders dan daarvoor. Bedrijven die al een AEO-vergunning hebben, doen er daarom verstandig aan deze goed tegen het licht te houden. Lopen de processen momenteel net zo als voor de coronacrisis of zijn deze misschien veranderd? Hierbij is het goed om te weten dat de Douane zich tijdens de crisis coulant opstelt. Zolang de coronamaatregelen van kracht zijn, zal het meestal geen problemen geven als je processen iets anders verlopen dat het eigenlijk hoort.

Als de coronamaatregelen worden versoepeld of opgeheven, is het in elk geval raadzaam goed te kijken naar alle processen. Want na de versoepelingen is het wel de bedoeling terug te keren naar de oorspronkelijke processen of moet je deze zodanig aanpassen dat er een nieuwe werkwijze ontstaat. Het analyseren van je processen is daarom noodzakelijk om te bepalen of een tijdelijke afwijking nog van toepassing is of dat er een nieuwe situatie is ontstaan.

Wil je weten of een AEO-status voordelen heeft voor je bedrijf? Bekijk de AEO-beslisboom.

Hulp nodig bij het aanvragen of onderhouden van je AEO-vergunning?

Douaneconsultant Priscilla Keller staat klaar voor onze leden:
T +31 (0)6 5790 1913
E p.keller@evofenedex.nlKeller-Priscilla

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder