20-01-2016  Als het gaat om opkomende markten, verwachten supply chain managers stagnatie in de groei van China, maar goede ontwikkelingen in India, het Midden-Oosten en Afrika.

Dit blijkt uit de onlangs gepubliceerde zevende enquête van Agility Logistics, een supply chain dienstverlener die zichzelf als een specialist in opkomende markten neerzet. Aan dit onderzoek namen duizend supply chain professionals deel.

Azië

China is nog steeds een land met veel perspectieven, maar internationale bedrijven ‘herwaarderen’ hun strategie nu de handel afneemt. De blik gaat nu naar India. Naar verwachting van de ondervraagde supply chain managers is dat een veelbelovend land geworden door de economische hervormingen die de regering heeft doorgevoerd.

Midden-Oosten

Bij de opkomende markten in die regio worden Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Oman als meest ondernemersvriendelijk beschouwd, beoordeeld op de toegang tot de markt, handelsrisico’s, regelgeving, buitenlandse investeringen, verstedelijking en de verdeling van de welvaart. Supply chain managers zijn volgens dit onderzoek verder geïntrigeerd door de mogelijkheden voor handel met Iran na het opheffen van de westerse sancties.

Afrika

Voor supply chain managers zijn er in Afrika interessante landen. Er zijn spanningen, maar de consumentenbestedingen in Afrika zien er goed uit. Vooral Nigeria, Zuid-Afrika, Ghana en Kenia gelden als veelbelovende markten.