19-07-2017  De Chinese autoriteiten hebben recent een certificaat opgesteld voor een aantal levensmiddelen die tot nu toe niet certificaat plichtig waren. Diverse Nederlandse bedrijven in de levensmiddelenbranche krijgen momenteel van hun Chinese klanten het verzoek om vanaf 1 oktober aanstaande dit certificaat te voeren.

Sluit niet aan

Het voorgestelde certificaat sluit echter in de ogen van de NVWA, maar ook in de ogen van het ministerie van Economische Zaken en de EU, niet aan bij de situatie van de (Nederlandse) bedrijven die deze producten produceren en exporteren.

Tegenvoorstellen

Er worden op dit moment tegenvoorstellen gedaan vanuit de EU, ook in samenspraak met landen als de Verenigde Staten en Japan. Ook in WTO-verband (World Trade Organisation) staat het certificaat nog ter discussie op de agenda.

Overgangstermijn

Hoewel de NVWA bekend is met deze verandering, is het op dit moment te vroeg voor de autoriteit om bedrijven zinvol te informeren over hoe deze veranderingen er in de praktijk exact gaan uitzien. Zo zijn er geluiden over een overgangstermijn. Hoe die overgangstermijn er uit gaat zien en wat die inhoudt is echter nog niet bekend.

Update

De NVWA onderhoudt rond dit dossier nauw contact met evofenedex. Beide partijen verwachten dat er over een maand meer duidelijkheid zal zijn. Uiteraard volgt er dan een update.