Chinese boterhammen

Hoe is het om als jonge salesmanager in Shanghai te werken? Barry Dunselman vertelt.

23-04-2018  Als elke Chinees de dag begint met een sneetje brood, zijn dat 1,3 miljard sneetjes per dag. Zover is het nog niet, maar dat Chinezen vaker brood en banket eten staat vast. Kansen volop dus voor bedrijven als Sonneveld Group, dat oplossingen ontwikkelt voor de bakkerijsector en de aanverwante voedingsindustrie. Exportareamanager Barry Dunselman vertelt over zijn werk voor Sonneveld in Shanghai.

Toen Barry in 2016 begon als business-development-trainee, was exportsales voor hem een vage herinnering uit zijn studietijd. Tegenwoordig woont en werkt hij als areasalesmanager voor Sonneveld Group B.V. in één van de grootste export- en importsteden ter wereld: Shanghai.

Dynamisch

Barry: “Tijdens mijn traineeship werd me als snel duidelijk dat exportsales een dynamisch onderdeel van de organisatie is. Klantcontact is vaak intensief tijdens een bezoek, maar kan daarna snel weer vervallen in het standaard e-mailcontact. Kansen zijn overal, maar hoe zorg je voor een gestructureerde aanpak?

De relatie met de klant is in China van groot belang. Het opbouwen van deze relatie kan daarom wat langer duren dan we als Nederlanders gewend zijn. Zaken worden inhoudelijk bij de eerste kennismaking vaak niet eens besproken. De Chinese klant wilt graag eerst weten met wie ze te maken hebben. Geduld is dus een schone zaak! Daarnaast is het vinden van de juiste zakenpartner of distributeur ook een sleutel tot succes.”

Strategie

Barry deed veel kennis op tijdens de cursus Export Sales for Young Professionals. “Ervaren professionals leggen uit hoe je met culturele verschillen om kan gaan en hoe belangrijk het is om een goede en heldere strategie te hebben voor het betreden van een potentiele markt. Je leert van voorbeelden uit de praktijk en doet interessante rollenspellen.”

Zijn werk in Shanghai vergt veel flexibiliteit; in een land als China is geen dag hetzelfde. “Importregelgeving kan hier per dag veranderen en zorgt soms voor de nodige uitdagingen. Belangrijk is om hier niet tegen in te gaan maar mee te bewegen. Daarnaast is het schakelen met een Nederlandse instantie zoals evofenedex een must om te zorgen dat er aan de kant van de exporteur geen onnodige fouten worden gemaakt. Vooral de documentatie die nodig is voor het verschepen van voedingsmiddelen kan nog wel eens verschillen per product. evofenedex heeft ons hierin van extra advies voorzien en kan als schakel tussen overheidsinstanties zoals de Voedsel en Waren autoriteit een belangrijke bijdrage leveren aan eventuele issues. Uiteindelijk is kennis één van de belangrijkste factoren voor succes in het buitenland.

Naar de cursus

Export ChinaChina export

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder