08-03-2017  De handel met het VK is cruciaal voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid. Dit blijkt uit de cijfers die het CBS gisteren publiceerde. Volgens evofenedex onderstrepen de cijfers het belang van eenvoudige handel met het VK. De onderhandelingen tussen de EU en VK over de Brexit moeten daarom leiden tot handelsafspraken die eenvoudige handel waarborgen.

Tweede handelspartner

Volgens het CBS is het VK nu de tweede handelspartner, na Duitsland. 9 procent van de totale Nederlandse export gaat richting het VK. In 2016 werd voor 39,4 miljard euro aan goederen geëxporteerd. Een stijging van 3,4 miljard euro ten opzichte van 2015. Met name medicijnen, chemische producten, smartphones en andere elektronica worden veel geëxporteerd. De import steeg met 2 procent tot 21,7 miljard euro aan goederen. Volgens het CBS is alleen de export richting het VK al goed voor zo’n 200.000 banen in Nederland. In totaal zijn met de handel van- en naar het VK 300.000 banen in Nederland gemoeid. Opvallend is dat in de tweede helft van 2016 de export vanuit de EU naar het VK met bijna 3 procent daalde ten opzichte van het 2015, waar de export vanuit Nederland naar het VK juist steeg.

Brexit, belangrijke belangen

Op 2 maart publiceerde evofenedex de resultaten van een rondgang onder meer dan honderd bedrijven importeren uit of exporteren naar het Verenigd Koninkrijk. Ondernemers geven aan dat nieuwe handelsafspraken tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk moeten zorgen zorgen voor vrije markttoegang, een gelijk speelveld, eenvoudige douaneprocedures zonder douaneheffingen, een efficiënte goederenstroom en gelijke producteisen. Zo’n 25 procent van de ondernemers ondervindt nu al hinder door de onzekerheid over de Brexit. De EU start deze maand de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk over de praktische invulling van een Brexit. evofenedex roept de Nederlandse overheid op om zich maximaal in te zetten voor de Nederlandse handelsbelangen in het Europese onderhandelingsmandaat.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder