Adviezen lopen vooruit op wettelijke PGS-richtlijn

Leestijd: 1 minuut

05-06-2020  Om incidenten met lithium-ionbatterijen te voorkomen werkt de overheid aan een circulaire over de veilige opslag van deze batterijen. Deze circulaire zal naar verwachting nog deze maand gepubliceerd worden in de Staatscourant. De adviezen in deze circulaire lopen vooruit op in de maak zijnde wetgeving over dit onderwerp. Aangezien deze pas eind 2021 wordt verwacht, ziet evofenedex het belang van de circulaire in.

Staatssecretaris Van Veldhoven (I&W) heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de voortgang in de totstandkoming van de circulaire Batterijen/Energieopslagsystemen (EOS). De circulaire is in het leven geroepen om incidenten met de opslag van lithium-ionbatterijen te voorkomen en/of de impact ervan te beperken.

PGS

De circulaire behandelt de opslag van zowel lithium-ionbatterijen als energieopslagsystemen en loopt vooruit op de regelgeving. Er wordt namelijk gewerkt aan een nieuwe richtlijn in de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS 37). Deze PGS zal in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) zijn wettelijke status krijgen.

Geen verplichtende werking

De circulaire heeft geen verplichtende werking. Het is een advies (vooral) aan het bevoegd gezag, en ook bedrijven kunnen er hun voordeel mee doen. evofenedex vindt het belangrijk dat ondernemingen niet nu tot investeringen worden gedwongen die met de komst van PGS 37 verkeerd of ontoereikend blijken te zijn.

Internetconsultatie

Medio maart is de circulaire voor internetconsultatie opengesteld. Ook evofenedex heeft aan deze consultatieronde meegedaan. Op dit moment worden de reacties verwerkt, waarna de circulaire naar verwachting nog deze maand (juni) wordt gepubliceerd in de Staatscourant.

Onze ledenadviseur Marjolein
Contact

Vragen over gevaarlijke stoffen?

Marjolein en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder