CO2-afspraken EU zorgen voor gelijk speelveld

Bestelauto’s moeten in 2030 31 procent minder uitstoten dan in 2021

18-12-2018  Onderhandelaars van de EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben afgesproken dat auto’s sneller schoner moeten worden. Bestelwagens moeten in 2030 31 procent minder CO2 uitstoten dan in 2021. Voor personenwagens ligt de reductie op gemiddeld 37,5 procent. Wij zijn positief over deze afspraken.

“We hebben duidelijke CO2-reductienormen voor motoren van de Europese Unie nodig om, met behoud van een gelijk speelveld, de klimaatdoelen van Parijs te halen”, aldus onze directeur Machiel van der Kuijl. “Voor bijvoorbeeld installateurs, timmerlieden en schilders is de bestelbus een verlengde werkplaats. Die willen gewoon met een goede zuinige en schone bus de stad in kunnen. Dat gaat het makkelijkst met bestelauto’s die al bij de productie energie efficiënt gebouwd zijn.”

Compromis

Het Europees Parlement had eerder ingezet op een reductie van 40 procent, maar de lidstaten kwamen in oktober op 35 procent uit. Na overleg kwam daar het compromis van 37,5 procent uit. Voor bestelwagens hadden de lidstaten eerder tot een reductie van 30 procent besloten.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder