Coalitie positief over definitieve ratificatie handelsverdrag Canada

Het handelsverdrag tussen de EU en Canada bevordert de omzetgroei van Canada door handelsbelemmeringen weg te nemen.

8-4-2019  De coalitiepartijen VVD, D66, ChristenUnie en het CDA willen het handelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie definitief goedkeuren. Dat blijkt uit de schriftelijke vragenronde over het wetsvoorstel. Dat is goed nieuws. Of er ook een meerderheid in de Eerste Kamer voor het handelsverdrag is, is echter nog onzeker.

Volgens het rapport ‘Trends in Export’ stond Canada in 2017 op de derde plek op de ranglijst van landen waar exporteurs de meeste omzetgroei verwachten. Door het aangekondigde handelsverdrag tussen Canada en de EU verwachten Nederlandse producenten van bijvoorbeeld elektronische apparaten, sierbloemen, racefietsen en kaas goedkoper te kunnen exporteren naar Canada. De afschaffing van tarieven zal Europese bedrijven ongeveer 600 miljoen euro schelen. Daarnaast wordt verwacht dat CETA tussen de 3 en 13 miljard euro welvaartsgroei oplevert in de EU.


Het in 2016 al overeengekomen handelsverdrag van de Europese Commissie met Canada ligt nu ter ratificatie voor bij de volksvertegenwoordigingen van de lidstaten van de Europese Unie. Ook de Tweede Kamer buigt zich daarom over definitieve goedkeuring. Na beantwoording van de Kamervragen op het wetsvoorstel volgt een plenair debat en een stemming. Indien de Tweede Kamer instemt met de goedkeuring van CETA, gaat het naar de Eerste Kamer ter behandeling.


Of het wetsvoorstel daar een meerderheid haalt is onduidelijk. De coalitiepartijen hebben daar nog extra stemmen nodig voor een meerderheid. De PvdA en Forum voor Democratie kunnen het kabinet aan die meerderheid helpen. Die houden vooralsnog echter de kaarten voor de borst. Wij zullen het belang van CETA ook bij deze partijen blijven benadrukken.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder