07-02-2017  Coca-Cola European Partners gaat een pilot met B30 als motorbrandstof voor transport opschalen. De goede ervaringen tijdens de vorig jaar uitgevoerde pilot zijn positief en smaken naar meer.

Halvering CO2-emissie

Coca-Cola is ambitieus op het gebied van duurzaamheid en wil de CO2-uitstoot van haar eigen activiteiten, inclusief transport, tegen 2020 met 50% hebben teruggebracht. Om dat doel te bereiken zijn vele stappen gezet. Samen met  oliemaatschappij Nijol, de vervoerders Boonzaaijer, Van Rijen en Zandbergen en truckfabrikant DAF Trucks gekozen voor een nieuwe stap: rijden op B30.

Euro 6

B30 is een blend van diesel met 30% dieselvervanger HVO, een product dat wordt geproduceerd uit ingezamelde frituurolie. Deze brandstofmix voldoet volgens Nijol en DAF aan de specificaties voor euro-6 motoren.

Directe reductie CO2

Het afgelopen jaar hebben zes trucks van de vervoerders deze brandstof getankt bij een daarvoor ingericht tankstation. Coca-Cola heeft berekend dat B30 de CO2-uitstoot met 24% per vrachtwagentank vermindert. “Direct uit de  tank,” aldus Marijke Jacobs-Heefer, senior manager Customer Logistics bij Coca-Cola European Partners, “zonder uitwisseling van certificaten zoals bij gas.”

Uitbreiding proef

Op een bijeenkomst in de drankenfabriek in Dongen maakten de partijen bekend dat de proef dit jaar wordt uitgebreid van zes naar negen trucks.