Geldigheid vervalt per 1 december 2020

Leestijd: 1 minuut

1-10-2020  Ben je chauffeur en geboren voor 1 juli 1955 en heb je nog een geldige code 95 op je rijbewijs zonder 35 uur nascholing te hebben gevolgd, dan zal deze per 1 december 2020 vervallen. Nederland moet een eerder toegekende vrijstelling ongedaan maken.

De code 95 is het bewijs van vakbekwaamheid bij rijbewijs C en/of D. Vanwege hun leeftijd werd in Nederland aan chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 de code 95 gegeven, voor de duur van het rijbewijs.

Europese Commissie

De Europese Commissie was het er niet mee eens dat dit in Nederland gebeurde en Nederland moest dit terugdraaien. Per 2015 is deze vrijstelling vervallen. De Nederlandse overheid heeft de betreffende chauffeurs hierover geïnformeerd per brief.

Inwerkingtreding

In eerste instantie zou de geldigheid van code 95 op het rijbewijs van deze chauffeurs vervallen per 1 april 2020. Dit bleek niet haalbaar. De wetswijziging geldt nu per 1 december 2020. Wat dit betekent voor het rijbewijs kun je terugvinden op de website van het CBR. Alle betreffende chauffeurs ontvangen begin oktober een brief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met deze informatie.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder