Code 95 met de trucksimulator

Praktijk nascholing code 95 kan ook eenvoudig en snel op eigen locatie

07-06-2018  De weg is glad, de banden van de zware vrachtauto zoeken naar grip en heuvelop gaat het niet harder dan tien kilometer per uur. Dan wordt de top bereikt, de truck heeft het wat gemakkelijker en krijgt, al dalend en met dank aan het enorme gewicht, meer vaart. De chauffeur zwiert een bocht door en ziet dat hij iets te snel een T-kruising nadert. Te laat ontdekt hij dat de remmen van de vrachtauto niets meer doen. De motorrem biedt bij deze snelheid weinig soelaas meer en zonder pardon dendert de dertigtons truck over een keurig voor het verkeerslicht wachtend Renault bestelautootje heen.

Op de gemeentewerf in Wilnis kregen onlangs zo’n twintig chauffeurs van de gemeente hun nascholing voor code 95 via evofenedex nu eens niet in een vrachtauto, maar in een simulator. Dat heeft diverse voordelen, zegt adviseur beheer openbare ruimten Henk Dalebout. “Voor code 95 zijn zeven praktijkuren nodig en de uren in de simulator tellen als praktijkuren. De theorie kun je via e-learning doen en daarna ga je de simulator in. Die simulator komt gewoon bij ons op het terrein te staan, we hadden hem nu voor vijf dagdelen geregeld. Dat heeft als voordeel dat je niet met een ploeg mensen ergens heen hoeft; het scheelt tijd en geld. En er hoeft geen vrachtauto met telkens een andere chauffeur de weg op, dus het milieu wordt er beter van”, schetst Dalebout.

De simulator voor nascholing code 95

Een instructeur ziet op de schermen wat de cursisten ook zien. Zo stuurt de cursist de truck een gladde helling op. Als de vrachtwagen aan de afdaling begint, maakt de cursist handig gebruik van de motorrem. En zo bereikt de vrachtauto in goede orde de T-splitsing en stopt de combinatie keurig voor het rode verkeerslicht. Het daar wachtende Renaultje blijft deze keer heel.

Alle soorten vrachtwagens

Dat is een tweede voordeel aan deze manier van trainen”, zegt Dalebout. “Je leert van elkaar. Op de schermen kun je heel gemakkelijk een situatie even terugkijken. Liep daar nou wél of niet iemand achterlangs de truck? Hoeveel ruimte had ik nou écht om te manoeuvreren?” Met de simulator kan je alle weers- en wegomstandigheden simuleren. Zo is met de simulator ook alle soorten vrachtwagens beschikbaar; van een brandweerauto tot een bakwagen en van een volledig beladen LZV tot een oplegger.

De simulator voor nascholing code 95

Code 95 opleidingen

Houders van een C- of D-rijbewijs kennen het terugkerende fenomeen van nascholing voor code 95. Elke vijf jaar moet er 35 uur nascholing worden gevolgd. Daar zijn diverse mogelijkheden voor, waaronder het inhuren van een trucksimulator op de eigen locatie en deze telt zelfs als 7 praktijkuren.  Voor bedrijven met vraagstukken over de code 95 hebben we een groot aanbod aan mogelijkheden.

Neem voor meer informatie en de mogelijkheden contact op met onze manager binnendienst Sander Zandvoort.

 

 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder