Code 95: wees er op tijd bij

Leden kunnen met al hun vragen terecht bij onze ledenservice via 079-3467 346

De Code 95 bezorgt tal van chauffeurs en HR-medewerkers de nodige hoofdbrekens. Wat zijn de regels rondom Code 95? Zijn er vrijstellingen? Hoeveel uur nascholing moeten de chauffeurs nog volgen? Vragen te over. We lichten er een aantal belangrijke zaken uit, die de komende tijd actueel worden. 

1. De code 95 op het rijbewijs voor oudere chauffeurs vervalt

Er zijn vandaag de dag nog tal van beroepschauffeurs die met een Code 95 rondrijden die zij al hebben gekregen op basis van de voor oudere chauffeurs. Chauffeurs die geboren zijn vóór 1 juli 1955 hoefden geen nascholing te volgen, maar de Europese Commissie staat dat niet meer toe. Chauffeurs van vóór 1 juli 1955 hebben in augustus 2019 een brief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gekregen om ze hierover te informeren. 

De geldige codes 95 op de rijbewijzen van oudere chauffeurs vervallen per 1 april 2020.  Oudere chauffeurs moeten voor deze periode alsnog de verplichte 35 uur nascholing volgen. Wanneer zij niet aan de opleidingsverplichting voldoen,  raken zij per 1 april 2020 de Code 95 op hun rijbewijs kwijt. De chauffeur mag dan niet meer de weg op met de vrachtauto.

2. Voor mensen die op 1 september 2016 de Code 95 haalden is de einddatum 10 september 2021.

Deze chauffeurs zullen vóór deze datum weer 35 uren nascholing moeten volgen. Om Code 95 aan het rijbewijs te mogen toevoegen, moeten beroepschauffeurs elke vijf jaar 35 uur nascholing volgen.  

Let op! Deze datum lijkt ver in de toekomst liggen, maar in 2021 krijgen álle rijscholen te maken met een stortvloed aan aanmeldingen. Dit was in elk geval de situatie in 2016, toen de vorige termijn afliep. Toen ontstond er een fors tekort in opleidingscapaciteit. Veel bedrijven zaten toen met de handen in het haar om hun personeel nog voor deze eindtermijn op te leiden. Daarom adviseren we: stel opleiden niet uit, maar plan vooruit.

Blijf niet zitten met vragen over de nascholing. Neem contact op met onze ledenservice via 079-3467 346. Wij leggen graag uit wat dit voor jouw situatie betekent. Ook hebben we een volledig aanbod om de code 95 te behalen. 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder