Code Gezond en Veilig Magazijn bijgewerkt

Inclusief stappenplan en goede voorbeelden

19-03-2021 Veiligheid in een warehouse is niet iets wat er ‘even bij wordt gedaan’. Om dat op het netvlies van bedrijven te krijgen, werd een aantal jaren geleden de Code Gezond en Veilig Magazijn opgesteld. De code kreeg onlangs een update en op de Dag van het Veilige Magazijn wordt de vernieuwde website gelanceerd.

Een gezonde en veilige werkomgeving klinkt als iets vanzelfsprekends, en juist in magazijnen, waar veel gevaren op de loer liggen, moet dat topprioriteit zijn, vinden BMWT, evofenedex en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Een aantal jaren geleden lanceerden de drie partijen de Code Gezond en Veilig Magazijn om de bewustwording te vergroten en bedrijven te helpen bij het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van werknemers.

 

Dag van het Veilige Magazijn (online)

 

Ongevallen

“De code heeft een goede aanzet gegeven tot het veiliger maken van magazijnen, maar we zien dat het aantal ongevallen wel toeneemt”, aldus Sander Nieuwenhuizen, vanuit het management van evofenedex verantwoordelijk voor magazijnen. “Tegelijkertijd neem de aandacht voor het thema veiligheid zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid toe. Zo heeft de overheid een forse campagne gestart voor de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) om bedrijven erop te wijzen dat zo’n RI&E verplicht is.”

Volgens hem ontbrak in de huidige code nog een aantal zaken. “Bijvoorbeeld recente best practices en een actueel stappenplan, iets praktisch waarmee je snel aan de slag kunt gaan. Grote bedrijven lukt dat wel, maar de groep eronder niet altijd. Niet omdat ze niet openstaan voor het thema veiligheid, maar omdat ze het niet voor elkaar krijgen door bijvoorbeeld gebrek aan tijd of geld. Daar kunnen wij als organisaties bij helpen.”

Basisregel

Jan Hommes, directeur van BMWT, sluit zich daarbij aan. “In een magazijn moet je gewoon veilig kunnen werken, dat is basis regel één. Met behulp van de code konden we aandacht vragen voor de tien hotspots in het magazijn waar de veiligheidsrisico’s hoger zijn. Dat is zeker succesvol geweest, maar de code is nooit bedoeld als een eenmalig iets maar als een levend document. Immers, de veiligheidsbeleving in een magazijn is ook niet statisch, maar dynamisch. Er komen steeds meer technische hulpmiddelen en ook zien we dat er in de verschillende ontwikkelingsfasen van bedrijven andere vraagstukken liggen.”

Voordelen

Beide heren zijn ervan overtuigd dat een veiliger magazijn zorgt voor een betere werksfeer, minder fouten en een lager ziekteverzuim. “Eerlijk gezegd dacht ik een aantal jaren geleden zelf nog dat efficiëntie en winstgevendheid belangrijk zijn en dat veiligheid daarvan in dienst stond”, biecht Nieuwenhuizen op. “Maar ik heb met eigen ogen gezien dat dat niet klopt. Zeker als je hoort wat de impact is van een ongeval. Het investeren in veiligheid zorgt voor efficiëntere werkprocessen, omdat je die grondig naloopt. Dus het is voor zowel de portemonnee als de mensen goed. Waarom zou je het niet doen?”

Investeringen

Volgens Hommes is het niet altijd nodig om enorme investeringen te doen. “Praat eens met de mensen op de werkvloer. Zij hebben vaak heel concrete tips. Het probleem van te snel rijdende heftrucks kan bijvoorbeeld worden aangepakt door ze te laten begrenzen. Dat kan makkelijk, met hulp van de leverancier.”

“Realiseer je wel dat een ernstig incident op de werkvloer een enorme impact heeft”, vervolgt hij. “Voor de direct betrokkenen en collega’s, maar ook financieel. Als je uitrekent wat zo’n ongeval kost en je stopt dat jaarlijks in preventieve veiligheidsmaatregelen, heeft dat een positief effect op de efficiëntie en werknemerstevredenheid. Dan verdien je die extra kosten zo weer terug.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in ons vakblad evofenedex Logisticx

Dag van het Veilige Magazijn

Wil jij aan de slag met het verminderen van schades, het voorkomen van onveilige situaties en fysieke belasting in het magazijn? Meld je dan aan voor de online Dag van het Veilige Magazijn op 24 maart. Je bent in één ochtend volledig op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen en krijgt de praktische tips en handvatten om de gezondheid en veiligheid in je magazijn te verbeteren. Deze kun je direct toepassen in je eigen werkomgeving. Allemaal vanuit het gedachtegoed van de Code Gezond en Veilig Magazijn.