Alles over het weeralarm en gladheidsbestrijding

Leestijd: 2 minuten

23-12-2021  Bij extreem weer geeft het KNMI een weeralarm af. Dit kan een code geel, oranje of rood zijn. Het wegvervoer voor de gladheidsbestrijding heeft te maken met regels voor bijvoorbeeld rusttijden en de tachograaf. Hoe je hiermee om moet gaan, staat allemaal beschreven in de flyer ‘Preventie incidenten bij extreem weer’.

evofenedex heeft samen met Transport en Logistiek Nederland, Rijkswaterstaat en het Verbond van Verzekeraars een digitale flyer ontwikkeld. Hierin staat hoe je als bedrijf en als chauffeur om moet gaan met de weersituaties code rood, oranje of geel. Download hier de flyer 'Preventie incidenten bij extreem weer'. Bereid je goed voor zodat je de juiste afwegingen kunt maken in het belang van de eigen veiligheid en die van medeweggebruikers.

Chauffeur is kapitein op zijn schip

Het goederenvervoer over de weg luistert nauw qua levertijden. Wanneer het KNMI waarschuwingen of zelfs een weeralarm afgeeft, wegen bedrijven af of het nog wel verantwoord is te vertrekken. Tijdens de rit is de chauffeur de kapitein op zijn schip, die in samenspraak met de planner bepaalt of het nog verantwoord is verder te rijden. Die afstemming is belangrijk, maar de chauffeur is als enige ter plaatse. Hij is de vakman, daarom wordt zijn oordeel niet verder te rijden gevolgd. Eventuele leveringsdruk in de logistieke keten is daaraan ondergeschikt, vanwege het grotere belang van de verkeersveiligheid. Bij code rood adviseren wij het vervoer stil te leggen in de regio('s) waar deze code geldt.

Hoe zit het met je rust?

In het Arbeidstijdenbesluit vervoer geldt een ononderbroken dagelijkse rust van 11 of 9 uur (3 keer per week) of gesplitste rust in 9 en 3 uur. Voor oproepdiensten mag je in Nederland gebruikmaken van de consignatieregeling. Volgens deze regeling mag je de dagelijkse of wekelijkse rust onderbreken. Wel geldt er een maximale arbeidstijd van 13 uur en een dagelijkse rust van 11 uur per 24 uur. De 11 uur rust mag je bijvoorbeeld splitsen in 5 en 6 uur. De 24-uursperiode start bij aanvang van de gewone werkdag en bij aanvang van de oproep. De aanvang van een 24-uursperiode mag dus 2 of 3 keer in een periode van 24 uur zijn. Voor meer informatie over gladheidsbestrijding verwijzen we je graag naar dit artikel.

Handige websites

1.    Op www.knmi.nl/waarschuwingen staan actuele weerswaarschuwingen
2.    Kijk hier voor uitleg over de KNMI-waarschuwingen
3.    Zie voor de verkeersadviezen van Rijkswaterstaat www.rwsverkeersinfo.nl
4.    Voor actuele info over zwaar weer in Europese landen: www.meteoalarm.org

Ledenservice

Heb je vragen? Onze adviseurs van de ledenservice zitten voor je klaar. Bel 079 3467 346 of mail naar ledenservice@evofenedex.nl

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder