10-09-2015  Bedrijven, belangenorganisaties, opleiders en verzekeraars namen vandaag bij EVO in Zoetermeer het initiatief voor een zogenoemde Code Gezond en Veilig Magazijn. Deze nieuwe code moet bedrijven handvatten geven om de veiligheid in hun magazijn nóg verder te verbeteren.

Best practices

Bij het initiatief zijn behalve EVO ook werkgevers- en bracheorganisaties, leveranciers van interntransportmiddelen, BMWT, Nederlands Verbond van de Groothandel (NVG), VELA, VNO-NCW en MKB Nederland betrokken. Bedrijven die eerder de prijs voor het Veiligste Magazijn van Nederland wonnen leveren ‘best practises’ voor de code. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt het initiatief.

Risico’s in kaart brengen

Nederland telt ruim 100.000 bedrijven met een magazijn - van de groothandelaar in verf tot het Europese distributiecentrum van een lampenfabrikant. In deze magazijnen werken ruim 210.000 reach- en heftruckchauffeurs en nog eens honderdduizenden magazijnmedewerkers, zoals orderpickers. Bedrijven stellen veiligheid in en om het magazijn voorop, maar stellen tegelijkertijd dat er te weinig concrete handvatten zijn die bedrijven hierbij kunnen helpen. Daarom willen bedrijven, belangenorganisaties, opleiders en verzekeraars samen risico’s en de daarbij behorende veiligheidsaanpak in kaart brengen. In 2016 moet de code gereed zijn.

Ongevallen

Hoewel het aantal bedrijfsongevallen in magazijnen licht daalt, willen de betrokken partijen dit structureel verder terugdringen. Jaarlijks gebeuren er bijvoorbeeld 1500 bedrijfsongevallen met heftrucks, waarvan gemiddeld zeven met dodelijke afloop. Het aanrijden van een voetganger komt het meest voor. Volgens de initiatiefnemers van de code zijn gedrag en een gebrek aan risicobewustzijn belangrijke oorzaken van deze ongevallen.