Afdalen en klimmen

"Op allerlei lijstjes staan we aan de top"

12-04-2018  Iedereen die wel eens door de bergen heeft gelopen, weet dat je soms eerst een stukje moet afdalen alvorens je een hogere top kunt bereiken. Hetzelfde geldt voor de logistiek. Er worden uitstekende prestaties geleverd, maar de huidige omstandigheden vragen een andere aanpak.

Elke dag de juiste spullen op de juiste plaats krijgen tegen minimale kosten is geen sinecure. Er is ook alle reden om trots te zijn; op allerlei lijstjes staan we aan de top. Natuurlijk kan het altijd net ietsje beter en daar stoppen we graag onze energie in, maar dat is niet de juiste weg naar de toekomst.

Revolutie

Gezien de toegenomen internationale concurrentie, het feit dat consumenten steeds veeleisender worden, de stormachtige ontwikkelingen in de technologie en het feit dat duurzaamheid steeds hoger op de agenda komt, zal de logistiek van de toekomst een andere moeten zijn dan die van het verleden. Naast de evolutie (professionalisering) is er ook een revolutie nodig. Ketensamenwerking, sociale innovatie, ‘lean’, ‘agile’, co-creatie vormen daarbij de logistieke toekomst.

Discipline

Voor de logistiek manager betekent het dat hij veel zal moeten loslaten. Logistiek blinkt uit in ‘first-time-right’; fouten kunnen we ons niet veroorloven. Logistiek is een kwestie van discipline en ‘command-and-control’. Een logistiek manager is hard nodig om bij afwijkingen op de KPI-normen snel beslissingen te nemen. Er is een ‘can-do’-mentaliteit, we moeten in oplossingen denken.

Leiderschap

Het zijn allemaal eigenschappen waaraan het succes in de logistiek te danken is, maar het staat tegelijkertijd ook noodzakelijke veranderingen in de weg. Voor de nieuwe tijden is innovatie en creativiteit onontbeerlijk en die laat zich niet vangen in efficiëntie. Experimenten kunnen mislukken; leervermogen is minstens zo belangrijk als onmiddellijk prestaties. Om de vele ideeën van de mensen op de werkvloer te implementeren, is tijd en ruimte nodig. Ketensamenwerking vraagt ontwikkeltijd en het je verdiepen in de belangen van anderen. Modern leiderschap betekent inlevingsvermogen, ruimte geven aan, en coaching van medewerkers.

Kracht

Om de nieuwe top te bereiken, zullen we in de logistiek dus eerst onze kracht moeten loslaten. Pas als een nieuwe kracht wordt ontwikkeld, kunnen we hogerop komen.

Jack van der VeenAuteur: Hoogleraar Jack van der Veen is als professor Supply Chain Management verbonden aan de leerstoel van evofenedex op de Nyenrode Business Universiteit.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder