B(l)ij blijven

Supply chains ontwikkelen zich razendsnel

25-04-2018  Clichés zijn vaak gewoon waar. Zo ook ‘verandering is de enige constante’ en ‘stilstand is achteruitgang’. Dat geldt overal maar zeker ook voor moderne supply chains. Helaas zijn logistiek- en supplychain-professionals vaak simpelweg te druk met de dagelijkse beslommeringen waardoor ze niet b(l)ij blijven.

Supply chains ontwikkelen zich razendsnel. Er is een hausse aan nieuwe technologieën, de eisen op het gebied van duurzaamheid en ketenverantwoordelijkheid worden steeds strenger, ketenpartners gedragen zich steeds wispelturiger, grondstoffen zijn lang niet altijd leverbaar, er zijn tal van verstoringen in de toeleverketen, klanten willen steeds weer iets anders en ook de concurrentie zit niet stil.

Tekort

Ondertussen vragen de dagelijkse werkzaamheden ook voortdurend aandacht. Binnen logistiek & supply chain is er eigenlijk ‘never a dull moment’. Nog maar net bekomen van de economische crisis en de bijbehorende ‘rationalisering’ zien we ons nu alweer geconfronteerd met een sterk toenemende vraag en een nijpend tekort op de arbeidsmarkt. Geen wonder dat in een dergelijke omgeving het ‘urgente’ het bijna altijd wint van het ‘belangrijke’.

No pain, no gain

Elke logistiek- en supplychain-professional beseft heus wel dat een ‘leven lang leren’ geen loze kreet is. Maar daar tijd voor vrijmaken valt waarachtig niet mee. Natuurlijk zijn er de incidentele seminars en netwerkbijeenkomsten. Echter om inzicht te verkrijgen in de trends en de bijbehorende veranderingen en implicaties geldt het adagium ‘no pain, no gain’. Innoveren betekent dat je uit je eigen comfortzone moet komen. En dat het veel energie kost om je in nieuwe materie te verdiepen.

Nieuwe dingen

Vaak ontstaat er bij professionals een schuldgevoel als ze de externe ontwikkelingen te lang aan zich voorbij laten gaan. Het wordt steeds ongemakkelijker als je niet serieus mee kan praten of beslissen. Echter, minstens zo belangrijk is dat het leren van nieuwe dingen ook gewoon heel leuk is. Immers, je ontwikkelt jezelf, je ontmoet nieuwe mensen, je hebt weer eens de kans om serieus over dingen na te denken en om nieuwe uitdagingen op te pakken; zeker achteraf word je daar blij van.

Collegereeks

Juist om deze redenen hebben evofenedex en Nyenrode Business Universiteit gezamenlijk een collegereeks over innovaties op het gebied van Supply Chain Management opgezet. Door een krachtige combinatie van sprekers uit theorie en praktijk over hedendaagse onderwerpen op het gebied van technologische en sociale innovatie in de supply chain worden de belangrijkste ontwikkelingen kritisch bekeken. Een ideale gelegenheid om b(l)ij te blijven?

Jack van der VeenAuteur: Hoogleraar Jack van der Veen is als professor Supply Chain Management verbonden aan de leerstoel van evofenedex op de Nyenrode Business Universiteit.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder