Column: Coronacrisis: plotseling doen de data er echt toe!

Juist in deze crisistijd zijn data belangrijk, zo stelt professor Logistic Optimization Goos Kant van de Tilburg University

31-03-2020  Wat een heftige tijd beleven we met elkaar! Plotseling vallen bijna gehele industrieën volledig stil, zoals de horeca en de bouw, terwijl andere industrieën, zoals de zorgsector en supermarkten, vele overuren draaien. En je leert persoonlijk heel snel hoe je zoveel mogelijk vanaf huis en op afstand kan werken. De leercurve in digitalisering verloopt plotseling steil omhoog. En wie durft er goed te forecasten wat de verwachte volumes volgende week zijn? Heb je in deze tijden eigenlijk wel iets aan historische data, als de toekomst zo onvoorspelbaar is?

Het antwoord is vrij simpel: juist nu heb je veel aan al je historische data, om zo goed en zo snel mogelijk alle facts en figures van de huidige situatie op een rijtje te krijgen: als de ene groep klanten meldt dat volumes en bestellingen halveren en een andere groep meldt het omgekeerde, dan moet je snel het netto-effect weten: wat betekent dit per product, per afdeling, voor de capaciteit, voor je personeelsbehoefte, voor je logistiek? Je kunt zoveel meer leren uit je data om de juiste prioriteiten te stellen, te zien waar de zwakste schakel in de keten zit. Ook al kun je in deze tijd niet al je forecasting-tools gebruiken, je kunt wel je actuele data gebruiken om in control te blijven.

We (inclusief mijzelf) dachten dat de wereld ‘global’ was, dat globalisering en dat wereldwijde ketens de norm was.  Maar we worden hier keihard door een virus op onze kwetsbaarheid teruggeworpen. We denken al veel te kunnen, maar tegen zo’n onzichtbare vijand is geen kruit gewassen. In alle lessen leerden we vroeger al om goed na te denken over back-up plannen, extremere scenario’s, en nu weten we op een harde manier ook waarom. Hopelijk leren we er ook gelijk heel veel van, in het bijzonder over planning en bijsturing:

  1. Predict & Prepare: al veel vaker verkondigd: zorg dat je diverse varianten en scenario’s gereed hebt voor verschillende varianten en dat je tactische tools in huis hebt om snel what-if-scenario’s te berekenen, en de impact op je logistieke capaciteit.
     
  2. Sense & Respond: wees in staat om op de dag snel te reageren op veranderende omstandigheden. Bijvoorbeeld door operationele planningspakketten, waarin je gedurende de dag een nieuw schedule voor de rest van de dag kan bepalen. Dit geldt voor je productie, maar ook voor je transport en in het bijzonder voor je personeelsplanning. Juist daar, waar personeelsleden uitvallen, en uitzendbureaus hun eigen uitdagingen hebben, zijn dergelijke tools onontbeerlijk.

Hiernaast leren we hopelijk vooral om de onderlinge samenwerking op te zoeken; in de supply-chainketen, maar ook horizontaal met je branchegenoten. Als het kan tussen de bedrijven in de zuivelindustrie, als het zelfs kan tussen Israel en de Palestijnse Autoriteit, wie zijn wij dan om niet breder te kijken? Logistiek en supply chain zijn heel belangrijk voor een verlader, maar iets waarvan de executie vaak uitbesteed wordt en niet de USP is. Mogelijk versnelt deze periode ook jouw ideeën, (die je eigenlijk altijd al had) om de samenwerking met anderen op te zoeken. ‘A friend in need is a friend indeed.’ We dachten altijd dat je deze samenwerking met anderen pas kon gaan starten als je je interne huis op orde had, maar we zien nu het omgekeerde: juist als je je huis niet op orde hebt, kun je de support van anderen juist goed gebruiken om slagen te maken in efficiency en service. 

Maar waar je je ook bevindt in deze crisis: zorg voor goede data, voor de juiste facts en figures. Laat de feiten spreken, en niet de emotie, ons feilbare denken of de verkeerde trend-analyses! Veel sterkte en succes toegewenst!

Auteur: Goos Kant is Professor Logistic Optimization bij de Tilburg University en verbonden aan het Compose, een matchingtool waar ook evofenedex bij betrokken is. 

Een goed gesprek over SCM en digitalisering?

Bedrijven die willen sparren en inzichten uitwisselen over de toekomst van hun supply chain en hoe digitalisering daarbij kan helpen, kunnen een afspraak maken met onze supply chain-specialisten, Stefan Heeringa of Nanne Schriek.

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder