De kunst van verantwoord risico’s nemen

Achteraf weten we altijd beter wat de beste keuze was geweest

19-07-2018  Een van de moeilijkste aspecten van internationaal ondernemen is hoe om te gaan met de kansen en risico’s die zich voortdurend voordoen. In een steeds complexere wereld valt het waarachtig niet mee de juiste keuzes te maken. Achteraf weten we precies hoe het zit. Maar hoe kunnen we bij het maken van de keuzes vooraf een goede inschatting maken?

Laag risico

Stel, u heeft de capaciteit om uw producten naar één buitenlandse markt te exporteren en u heeft daarbij de keuze uit twee mogelijkheden. Gebied A heeft grote potentie, maar er is ook een relatief groot risico dat het, door omstandigheden die u niet onder controle heeft, toch niet zo lekker loopt. De potentie van gebied B is aanzienlijk kleiner, maar het risico daar is ook een stuk minder. Welk gebied kiest u?

Andere opties

Natuurlijk kunt u afgaan op uw onderbuikgevoel. Maar het is verstandiger om de opties eerst nader te kwantificeren. Zo kan uw inschatting zijn dat u twee miljoen euro kunt verdienen in gebied A als het een beetje meezit, terwijl de verdiensten 500.000 euro zijn als het tegenzit. U schat de kans dat het meezit op veertig procent. Als u naar gebied B gaat exporteren, dan heeft u 99,9 procent kans dat u een miljoen verdient. Maar er is ook een minieme kans (0,1 procent) dat het mis gaat en u slechts 50.000 verdient. De keuze blijft lastig, maar is nu toch beter te maken.

Resultaat

Stel, u kiest gebied A en het wordt een succes. Dan zal iedereen u prijzen om uw goede inzichten en durf. Maar als u A kiest en het zit tégen, dan is algauw het verwijt dat u te veel risico heeft genomen en beter voor B had kunnen kiezen. Als u B kiest en het gaat alsnog mis, dan kunt u op mededogen rekenen. Immers, u maakte een solide keuze, maar dat het slecht uitpakt is gewoon botte pech. Kortom, achteraf weten we het altijd beter.

Verantwoorde risico’s

Terugkijkend kunnen we het succes van ondernemingen eenvoudig verklaren. Maar de echte kunst van het ondernemen is natuurlijk om verantwoorde risico’s te nemen. Essentieel daarbij is het goed in kaart brengen van de risico’s en de bijbehorende kansen en resultaten. Juist bij die analyse kan de vereniging evofenedex heel nuttig zijn. Immers, daar zitten tal van aangesloten ondernemers die hun ervaringen graag delen. Natuurlijk kan er nooit zekerheid worden gegeven en moet u uiteindelijk zelf kiezen. Maar met betere informatie is het altijd beter ondernemen.

Jack van der VeenAuteur: Hoogleraar Jack van der Veen is als professor Supply Chain Management verbonden aan de leerstoel van evofenedex op de Nyenrode Business Universiteit.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder