Logistiek innoveren doe je er niet even bij: kijkt u verder dan de eerste horizon?

In de praktijk krijgen urgente issues vaak voorrang boven de belangrijke

25-06-2018  Veel organisaties zien zich voor een dubbele opgave gesteld: steeds beter scoren in de huidige operatie en tegelijkertijd innoveren om de continuïteit op lange termijn te waarborgen. In de praktijk krijgen urgente issues vaak voorrang boven de belangrijke. Daarom is het hard nodig om tegelijkertijd aan drie verschillende agenda’s te werken. Tijdens de collegereeks SCM (samenwerking Business Universiteit Nyenrode en evofenedex) lag de focus op de tweede en derde agenda.

Dagelijkse problemen

Uit de aard der zaak is het managen van de productstroom veelal een operationele bezigheid; elke dag weer de juiste producten op het juiste moment op de juiste plaats krijgen is voorwaar geen sinecure. Het is in die dynamische wereld dan ook geen wonder dat logistiek & supply chain-managers uitblinken in het strak sturen op het voorkomen van afwijkingen en steengoed zijn in het vinden van oplossingen van dagelijkse problemen.

Het is een bekend gegeven dat elke kracht gepaard gaat met een zwakte. Wie uitblinkt in kortetermijnoplossingen heeft waarschijnlijk minder oog voor structurele veranderingen. Een bekende valkuil voor organisaties is dat de backoffices met hun can-do mentaliteit schijnbaar moeiteloos altijd alles voor elkaar weten te krijgen, maar dat uit het oog wordt verloren dat de organisatie waarschijnlijk helemaal niet geëquipeerd is voor echte veranderingen.

Three horizons

Het vermaarde ‘three horizons model’ van McKinsey geeft aan dat organisaties tegelijkertijd aan drie agenda’s zouden moeten werken. Ten eerste de voortdurende verbetering van bestaande business. Ten tweede het werken aan nieuwe producten en diensten voor huidige en nieuwe klanten. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het doen van pilots rond het aanbieden van extra diensten rondom het huidige productenportfolio.

Ontwikkelingsplatforms

De derde agenda gaat over het oriënteren op potentieel disruptieve ontwikkelingen, zelfs als die nu nog in de categorie ‘ver van mijn bed show’ vallen. Hierbij kan met name worden gedacht aan technologische ontwikkeling zoals internet-of-things, blockchain, robotisering of bijvoorbeeld platooning. En het is dan natuurlijk niet genoeg om daarover presentaties op conferenties over aan te horen of stukjes te lezen op websites. Ook aan deze agenda zou actief gewerkt moeten worden bijvoorbeeld door deel te nemen aan open ontwikkelingsplatforms of onderzoeksprojecten.

Het blijkt dat organisaties gemiddeld 98 procent van hun tijd bezig zijn met de eerste agenda. Hoe begrijpelijk ook, dat is geen wenselijke situatie. De continuïteit van de organisatie vraagt dat u over deze eerste horizon heen kijkt. Eigenlijk simpelweg een kwestie van actief agendabeheer: welke kwesties zet u op uw tweede en derde agenda en hoe gaat u uw tijd en activiteiten daarover verdelen?

Jack van der VeenAuteur: Hoogleraar Jack van der Veen is als professor Supply Chain Management verbonden aan de leerstoel van evofenedex op de Nyenrode Business Universiteit.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder