Supply chain management als estafette

Leestijd: 2 minuten

1-06-2022  Supply chain management is een begrip dat je steeds vaker tegenkomt. Het klinkt chique en ingewikkeld, maar het gaat toch vaak over heel praktische en kleine verbeteringen in de samenwerking tussen mensen of systemen. Tussen verschillende disciplines binnen jouw bedrijf, of tussen jouw bedrijf en anderen.

Supply chain management is absoluut niet alleen voor grote bedrijven. Sterker nog: ik denk dat ook mkb’ers dagelijks te maken hebben met supply chain management, al noemen zij het misschien niet zo. Misschien is het bijvoorbeeld gelukt om een leverancier betere informatie te laten meesturen met de goederen en kunnen zij hun goederen daardoor sneller identificeren, inruimen en betalen. Tadaah - zie hier de supply chain gedachte: je hebt meer efficiency in het aankomsttraject, de leverancier krijgt zijn geld eerder en de klant zijn spullen. Of het nu gaat over de administratie rondom pakbonnen en vrachtbrieven, de stapeling op pallets, het managen van de voorraad of om het bieden van track-and-trace-informatie: er liggen klompen goud te wachten om gedolven te worden.

Vergelijk het eens met een estafette. Daar zijn de lopers sterk afhankelijk van elkaar. Alleen als ze rekening houden met de vorige en volgende schakel in de keten, leveren ze een topprestatie. Je hebt er zelf ook niet veel aan als je de orders goedkoop verpakt en de spullen daardoor tijdens transport beschadigd raken. En je hebt niets aan een staffelprijs die verkoop vaststelt als de klant daardoor zoveel in één keer bestelt, dat je steeds niet genoeg voorraad hebt, en extra moet rijden om een deellevering na te sturen.

Estafettelopers moeten dus niet alleen hard kunnen rennen (lees: hun eigen taak uitvoeren), maar ook heel goed op elkaar ingespeeld zijn, zodat het stokje niet valt. Als ze alleen maar heel hard kunnen rennen, kunnen ze beter sprinter worden. In de sprint zijn geen schakels in een keten. In de logistiek wel. Dus als je processen sneller wilt maken, verspilling wilt wegwerken en kwaliteit verbeteren, probeer dan altijd verder te denken dan alleen jouw eigen stokje, eh, stukje. 

Over de auteur

Bart Lammers was manager supply chain management en is inmiddels docent logistiek aan de Hogeschool Utrecht. De afgelopen jaren schreef Bart diverse columns, waarin hij zijn ervaringen deelde in de logistiek en supply chain. Meer informatie: www.bartswoorden.nl.

MKB Business Tour

Veel leden van evofenedex zijn iedere dag hard aan het werk binnen hun eigen bedrijfsbubbel. Het is daarom inspirerend eens een kijkje te nemen bij een ander bedrijf. De MKB Business Tour is ontwikkeld voor logistiek managers, operationeel managers en directeur-eigenaren van bedrijven met 10 tot 100 werknemers. Het netwerk is een groeiende groep van mkb'ers die als doelen heeft slimmer te werken en van elkaar te leren. Dit doen we door regelmatig bedrijfsbezoeken en presentaties te organiseren bij de andere deelnemers aan dit netwerk.