19-10-2016  Supply chain- en logistiek managers zijn ingehuurd om dagelijks de juiste beslissingen te nemen. Niet te lang aarzelen, zo luidt het devies. Immers, de operatie gaat door. Toch zouden we wat vaker moeten twijfelen.

Een voetbalscheidsrechter neemt in een wedstrijd vele beslissingen, vaak in een split second. Er is daarbij geen tijd voor twijfel: je fluit of je fluit niet, er is geen tussenweg. Wat een scheidrechter nooit zal doen, is bij twijfel gaan overleggen met de spelers. Dat zou zijn gezag zodanig ondermijnen dat niemand meer een beslissing zal accepteren.

Challenge

Natuurlijk is een scheidrechter ook maar een mens en die kan niet altijd gelijk hebben. Daarom wordt bij verschillende sporten, zoals rugby, hockey en tennis, gebruikgemaakt van technologische hulpmiddelen. Spelers die twijfelen over een beslissing kunnen in beperkte mate een challenge aanvragen, en niet zelden krijgen ze gelijk. Het resultaat is betere beslissingen zonder gedoe over autoriteitsverlies.

Antwoord

Een manager is natuurlijk geen scheidrechter, hij of zij hoeft beslissingen niet à la minute te nemen. Maar het lijkt wel alsof veel managers toch zo functioneren; deze micromanagers zijn 24/7 bereikbaar, houden voortdurend de vinger aan de pols en zijn meesters in het doorhakken van knopen. Ze zijn een soort instantprobleemoplossers die onmiddellijk een antwoord paraat hebben op allerlei mogelijke vraagstukken.

Inzichten

Een bedrijf is geen voetbalwedstrijd. Tegengestelde belangen zijn er soms wel, maar het gaat uiteindelijk om het bereiken van gezamenlijke doelen. Aan medewerkers vragen wat zij ervan vinden, kan dan enorm helpen om nieuwe en betere inzichten te krijgen, maar dan moet je als manager wel kunnen ‘loslaten’ en niet denken dat jij de wijsheid in pacht hebt.

Aannames

Een voetbalwedstrijd heeft altijd dezelfde activiteiten binnen dezelfde regels, maar in een organisatie is innovatie cruciaal. Vernieuwing ontstaat door oude gewoonten en vastgeroeste aannames los te laten en dat lukt nooit als je die niet eerst betwijfelt. Oplossingen voor ingewikkelde vraagstukken zijn niet eenduidig; verschillende ideeën moeten worden geanalyseerd. En worden betwijfeld, want daar worden ze alleen maar beter van.

Kwetsbaar

Veel managers zijn bang hun autoriteit te verliezen als ze niet snel en kordaat duidelijke beslissingen nemen, maar die angst berust op een misverstand. Alleen de krachtigste leiders durven zich kwetsbaar op te stellen en openlijk te twijfelen. Iemand die mensen kan verbinden in gedragen beslissingen zal uiteindelijk meer gezag hebben dan een hiërarchisch leider die altijd vanuit zijn alwetendheid opereert.