Container in slechts 28 uur van Rotterdam naar Groningen

Test je kennis met de Grote Modaliteiten Quiz

Verreweg het meeste transport binnen Nederland gaat over de weg. Nu vanuit het klimaatakkoord maatregelen hiertegen in aantocht lijken te zijn is het raadzaam dat ondernemers andere vervoersmethoden gaan gebruiken. Vooral als het grote ladingen zijn. Ook vanwege het feit dat de wegen meer dichtslibben door de files en omdat het nijpende chauffeurstekort een blijvende factor is, is een overstap wellicht verstandig. Het overschakelen op andere vervoersmethoden noemen we een modal shift. Welke alternatieve mogelijkheden zijn er?

Inschattingen van TNO uit 2017 tonen aan dat tot wel 12% van het wegvervoer in theorie ook over het spoor vervoerd kan worden, aangezien veel wegroutes al overlappen met het spoornetwerk. Ongeveer 35% van het containervervoer in Nederland vindt al plaats met binnenschepen. Dat betekent dat 1 op de 3 containers per schip vervoerd wordt. Elk uur worden er gemiddeld 1.000 containers in grote zeehavens aan de Noordzee geladen of gelost. Alternatieve mogelijkheden zijn dus onder andere via het spoor, de binnenvaart en shortsea.


Quiz

Wat denk je al te weten van transport via binnenvaart en spoor? Test je kennis en laat je verrassen door onze Grote Modaliteiten Quiz.


Advies

Bij een vervanging of een uitbreiding van het transport komt een bedrijf voor nieuwe uitdagingen te staan. evofendex en haar partners adviseren daarom bedrijven en overheden over de modal shift. Of het nu gaat om een snelle inventarisatie van de kansen met een overstap naar de binnenvaart, of de begeleiding van een volledig road-to-railproject. Meer informatie.
 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder