Implementatie uitgesteld tot mei 2021

Leestijd 2 minuten

28-07-2020  De implementatie van het containervrijgavebericht (CVB) is door de douane uitgesteld tot mei 2021. evofenedex heeft altijd verzocht invoering niet te laten samenvallen met de brexit. De brexit legt namelijk al een zware druk op het logistieke proces. De lange termijn van uitstel is naar onze mening dus terecht om deze dubbele belasting van de logistiek te voorkomen.

evofenedex is voorstander van het CVB. Belangrijk is wel dat de implementatie daarvan zonder problemen kan verlopen. De douane geeft aan dat dit op grond van technische problemen op korte termijn niet kan worden gegarandeerd.

Verbetering toezicht

Het CVB beoogt het toezicht op goederen die een terminal verlaten, te verbeteren. Goederen die de terminal verlaten, worden door middel van het CVB gesaldeerd met de aangifte tijdelijke opslag. Een dergelijke koppeling bestaat op dit moment niet. Dit betekent dat regelmatig goederen blijven ‘openstaan’ (de zogenaamde mismatches) op de aangifte tijdelijke opslag. Soms verbiedt de douane in dit soort gevallen dat containers worden weggevoerd van de terminal. Verder leidt een en ander tot onduidelijkheid tussen de betrokken logistieke partijen zoals de dienstverlener en de terminal operator.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder