21-07-2014  Contargo voert vanaf 1 augustus een congestietoeslag in vanwege vertragingen bij de afhandeling van containers in de haven van Rotterdam. Voor boekingen op binnenschepen met een vast vaarschema berekent de containeroperator een toeslag van 15 euro per in Rotterdam omgeslagen container.

Doorlooptijden

Sinds half april moeten de binnenschepen van Contargo in de zeehaventerminals van Rotterdam lang wachten op behandeling. Doorlooptijden van 50 uur met uitschieters van 90 uur komen volgens de containeroperator geregeld voor. Een vijfde van de exportcontainers kan door gebrek aan capaciteit niet bij de geplande terminal worden gelost. In plaats daarvan moeten ze met een vrachtauto naar de plaats van bestemming worden gebracht, wat veel omslachtiger en duurder is, aldus Contargo.

Flexibeler

Met de toeslag zegt de dienstverlener een concept te financieren om de doorlooptijd bij zeehavens flexibeler te maken. Hierbij hoort ook de uitbreiding van de vloot en een onvolledige belading van de schepen. Verder vraagt de containeroperator haar klanten om zo vroeg mogelijk te boeken om meer vrijheid bij de planning te hebben.

Antwerpen

Contargo zegt ook de situatie in de haven van Antwerpen nauwlettend in de gaten te houden. De operator verwacht ook daar vertragingen, omdat de vakantie net is begonnen.