29-06-2015  Bedrijven die in Griekenland ondernemen, doen er volgens verladersorganisatie EVO goed aan om te controleren of hun contracten ‘Grexit-proof’ zijn. Volgens EVO, belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, zijn de devaluatie van de drachme en liquiditeitsproblemen bij Griekse banken de twee belangrijkste aandachtspunten voor bedrijven mocht Griekenland de eurozone verlaten.

Als Griekenland niet alleen de eurozone maar ook de Europese Unie verlaat, zijn de gevolgen voor bedrijven groter omdat het vrije verkeer van goederen, personen en diensten dan waarschijnlijk drastisch verandert.

Drachme

Of Griekenland in de eurozone blijft, is nog steeds onduidelijk. Mocht Griekenland de eurozone verlaten, voert het land mogelijk de eigen munteenheid opnieuw in. EVO raadt bedrijven dan ook aan om contractueel af te dwingen dat alle betalingen voortvloeiend uit lopende (en nog af te sluiten) contracten uitsluitend in euro’s of dollars voldaan worden. Ook adviseert EVO ondernemers om betalingstermijnen zo kort mogelijk te houden.

Bank

Als er een Griekse bank is ingeschakeld voor een bankgarantie dan zijn liquiditeitsproblemen bij deze bank een risico in het geval van wanbetaling door de contractpartij van Nederlandse bedrijven. Volgens EVO kunnen bedrijven dergelijke bankgaranties dan ook beter omzetten naar een andere vorm van zekerheid of een onmiddellijke betaling vorderen.