Convenant Duurzaam Spoorgoederenvervoer aangeboden aan staatssecretaris

Overlast van trillingen en geluid door spoorgoederenvervoer omlaag om maatschappelijk draagvlak te vergroten

11-09-2019  Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft vandaag uit handen van Machiel van der Kuijl, algemeen directeur van evofenedex, het convenant Duurzaam Spoorgoederenvervoer in ontvangst genomen. Dit convenant is opgesteld door de leden van de Raad voor Spoorverladers van evofenedex.

De raad bestaat uit grote Nederlandse handels- en productiebedrijven die veel gebruik maken van spoorgoederenvervoer. Met dit convenant geven deze bedrijven aan de komende jaren samen met hun spoorgoederenvervoerders afspraken te maken om omgevingshinder van het vervoer per spoor zo veel mogelijk te voorkomen. Dit betekent dat de bedrijven zich gaan inzetten om geluids- en trillingsoverlast te voorkomen om zo de maatschappelijke acceptatie van goederenvervoer per spoor te vergroten. Van Veldhoven nam het convenant met genoegen in ontvangst. Ook zij wil bij provincies en gemeenten meer draagvlak creëren voor goederenvervoer per spoor.

Duurzaam alternatief

Grote handels- en productiebedrijven zien de voordelen van spoorgoederenvervoer. Het vervoer per spoor is duurzaam, veilig en verminderd de filedruk op de weg. Alleen is de beperkte capaciteit en de gebrekkige maatschappelijke acceptatie om goederenvervoer per spoor te laten groeien een probleem. Met dit convenant willen we aan dat laatste een positieve bijdrage leveren.

Het convenant is ondertekend door Tata Steel, Ricoh, Electrolux, Jiffy Products, Sabic, Fibrant, Strukton, Avebé, Rotim en P&O Ferrymasters. Het convenant staat vanaf nu ook open voor andere bedrijven die gebruik maken van spoorgoederenvervoer om zich aan te sluiten bij deze ‘coalitie’ die zich inzet voor duurzamer en stiller spoorvervoer.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder