CoolCat: "Vertraging leidt al snel tot omzetverlies"

"Fast fashion is eigenlijk een soort versproduct"

‘What’s in a name?’ zeggen de Engelsen, maar ‘supply chain management’ (SCM) klinkt voor de gemiddelde ondernemer toch anders dan ‘ketensamenwerking’. In een nieuwe reeks wordt nader ingegaan op het begrip SCM en op het belang ervan voor ondernemers. Harold Reusink is supply chain manager bij CoolCat en vertelt over zijn werk en uitdagingen.

Hoe leg je de buurman uit wat voor werk je doet?

“Samen met mijn team ben ik ervoor verantwoordelijk dat de modeartikelen die wij hebben ingekocht op het juiste moment en op de meest efficiënte manier in onze winkels belanden. In de modebranche verliezen artikelen al snel hun houdbaarheidsdatum. De commerciële kant van de tijdsplanning is daarom erg belangrijk. Als goederen te laat arriveren, kan dat al snel tot omzetverlies leiden. Je kunt fast fashion eigenlijk zien als een soort versproduct.”

Van welk logistiek probleem heb je onlangs nog wakker gelegen?

“CoolCat werkt geregeld samen met gastontwerpers voor de collecties. Zo lanceerden we onlangs een campagne met de Nederlandse rapper Ronnie Flex. Het is dan belangrijk dat alle producten die bij deze campagne horen exact op de vooraf geplande datum in de winkels en webshops in Nederland worden geleverd. Eén week voor de start van de campagne bleek dat de zending door de luchtvaartmaatschappij op drie verschillende vliegtuigen was gezet, en dat ze als gevolg van diverse vertragingen vaststonden op drie verschillende vliegvelden. Dit bracht zeker wat hoofdbrekens met zich mee. Gelukkig hebben we goede contacten met onze expediteurs en konden we het op tijd oplossen.”

Wat maakt het werken in de logistiek zo uitdagend?

“We streven naar een zo efficiënt mogelijke logistieke keten, maar we werken met veel verschillende partijen. Denk aan de collega’s van onze kantoren in China, en wereldwijde leveranciers, maar ook medewerkers van de distributiecentra, ICT-specialisten en inkopers. Al deze partijen hebben hun eigen cultuur, werkwijze en belangen waarmee we rekening moeten houden. Ik zie het als een grote uitdaging om al deze partijen vanuit het logistieke oogpunt goed te laten samenwerken.”

Een winkel van CoolCat

Bij welk logistiek probleem zouden wij kunnen helpen?

“In de logistiek maken we als het gaat om documentatie nog gebruik van grote stapels geprinte documenten. Er is zeker nog een slag te winnen in de kostenbesparing en efficiëntie van onze documentatie. evofenedex zou ons kunnen helpen bij het beter inrichten hiervan. Wellicht zijn er al slimme oplossingen op dit gebied die wij nog niet kennen.”

Welk onderdeel van de logistieke keten heb je recent verbeterd door samenwerking?

“Sinds kort werken we samen met andere formules binnen de holding van CoolCat. Door het delen van data met deze zusterbedrijven en het gebruik van dezelfde softwaresystemen is het makkelijker om zendingen samen te voegen. Hierdoor benutten we niet alleen de ruimte tijdens het transport beter, maar besparen we ook geld. We zorgen er daarom voor dat onze systemen goed op elkaar aansluiten en we delen transportplanningen met elkaar. Zo kan de vervoerder makkelijker zendingen bundelen.”

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder