Spanje dicht tot 7 juni, mondkapje verplicht in Italië en in Beieren geen rijverbod meer

Leestijd: 3 minuten

26-05-2020  Spanje, Duitsland en Italië hebben opnieuw wijzigingen doorgevoerd in de regels voor het wegtransport. Zo blijft de grens van Spanje tot 7 juni dicht voor niet-essentieel verkeer en moeten chauffeurs in Italië een mondkapje op. In onderstaand overzicht staan de meest recente wijzigingen.

Duitsland

Eerst was er een uitzondering in Beieren, maar alle Bundesländern hebben nu het rijverbod op zon- en feestdagen opgeschort. Dit verbod varieert van eind april tot eind augustus. Kijk voor een overzicht per deelstaat hier.

Spanje

De Spaanse overheid heeft de grenscontroles verlengd tot 7 juni. Voor ingezetenen van de EER is het niet mogelijk Spanje binnen te komen.

Uitgezonderd blijven onder andere:

  • Grensarbeiders
  • Chauffeurs in het wegtransport  
  • Bemanning van (zee)schepen en visserij 
  • Bemanning van vliegtuigen die noodzakelijke luchtvrachtactiviteiten uitvoeren
  • Personen in de gezondheidszorg
  • Diplomaten en medewerkers van internationale organisaties 
  • Personen op doorreis naar het EU-land van vestiging, Schengen-land of Andorra
  • Absoluut noodzakelijk reizigersverkeer i.v.m. familie-aangelegenheden, mits aantoonbaar

De landsgrenzen met Ceuta en Melilla blijven gesloten. De landsgrenzen met Gibraltar en Andorra zijn open

Italië

Buitenlandse chauffeurs (dus ook Nederlandse chauffeurs) moeten tot 2 juni een eigen opgestelde verklaring meenemen, waarin staat dat je in loondienst en werkzaam bent als chauffeur. Deze moet je bij binnenkomst in Italië kunnen tonen. De verklaring is vormvrij, echter een voorbeeld (in het Italiaans) tref je hier aan. Het self certification formulier is hiermee vanaf 18 mei komen te vervallen.

Mondkapje
Chauffeurs wordt aangeraden zoveel mogelijk in de cabine te blijven, bij los- of laadactiviteiten dient de chauffeur één meter afstand in acht te nemen. De chauffeur is verplicht een mondkapje te gebruiken tijdens deze activiteiten.

Mailservice

Op de pagina Wegvervoermaatregelen tijdens de coronacrisis kunnen geïnteresseerden zich abonneren op een dagelijkse mailservice waarin de wijzigingen per land in bekendgemaakt worden.

Ondersteuning

De interpretatie van de regelgeving in elk land blijft voor veel ondernemers een probleem. Leden kunnen tijdens kantooruren contact opnemen met Peter Teunisse om hun specifieke situatie te bespreken. Hij is bereikbaar via 079 3467 346 of via ledenservice@evofenedex.nl.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder