Coronacrisis - Binnenvaarthavens in bedrijf ondanks coronamaatregelen

Vrije doorvaart van cruciaal belang; lidstaten moeten hier opvolging aan geven

14-04-2020  Handels- en productiebedrijven die gebruikmaken van vervoer per binnenvaart kunnen nog steeds bij alle Nederlandse binnenhavens terecht. Uit een recente inventarisatie van de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens (NVB) blijkt dat er geen noemenswaardige problemen zijn. Daarnaast gaan de havens soepel om met het innen van havengelden wanneer schepen langer stil komen te liggen door de coronacrisis. In de meeste havens is geen sprake van een enorme volumedaling.

Het internationale vervoer per binnenvaartschip verloopt ook nog goed. De binnenvaart vervoert nog goederen zonder noemenswaardige vertraging; alleen in Noord-Frankrijk geldt een versoberd bedieningsregime voor sluizen en bruggen.

Het voordeel van de binnenvaart is dat de schepen geen last hebben van eventuele vertragingen bij de grens. De kans op besmetting is relatief klein omdat er weinig tot geen fysieke contactmomenten nodig zijn om het vervoer goed te laten verlopen.

Vrije doorvaart van cruciaal belang

Voor leden van evofenedex die afhankelijk zijn van de binnenvaart, is het goed om te zien dat de binnenvaartsector er alles aan doet om de dienstverlening optimaal te houden. Eerder had de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) al aangegeven dat vrije doorvaart van cruciaal belang is en dat lidstaten hier opvolging aan moeten geven. evofenedex, de binnenvaartsector en overheden hebben geregeld contact met elkaar om de binnenvaart zo goed mogelijk te blijven faciliteren.

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder