Coronacrisis - Goederentransportverzekering dekt lang niet alle schade

Goederentransportverzekering heeft alleen betrekking op directe en materiële schade

16-04-2020  Veel bedrijven krijgen nu te maken met schade en/of extra kosten die ontstaan door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus en de maatregelen die verdere verspreiding moeten tegengaan. Een goederentransportverzekering dekt deze schade in de regel niet. 

Wel bestaan er polissen en clausules die dekking bieden voor schade die is ontstaan doordat de lading de bestemmingshaven niet heeft bereikt. Deze schade wordt dan door de polis geheel of gedeeltelijk gedekt. Of je recht hebt op vergoeding van deze kosten moet worden beoordeeld aan de hand van je polis.

Een goederentransportverzekering heeft alleen betrekking op directe schade. Schade die ontstaat doordat de zending te laat op de plaats van bestemming aankomt (en daardoor bijvoorbeeld de productie stilligt) komt dus niet voor vergoeding in aanmerking.

Ook heeft de verzekering alleen betrekking op materiële schade. Dit houdt in dat er goederen vernield, beschadigd of verloren moeten zijn gegaan als gevolg van het virus . Het is lastig te definiëren hoe het coronavirus schade aan goederen kan laten ontstaan. 

Schade die is ontstaan omdat de goederen zijn vergaan of de kwaliteit verminderd is door de gevolgen van de maatregelen die zijn genomen naar aanleiding van het coronavirus, wordt meestal ook niet door een polis gedekt.

Wereldwijd bekend

Verder kan er geen beroep meer worden gedaan op het coronavirus als schadeveroorzakende gebeurtenis op het moment dat iedereen er wereldwijd mee bekend is. De extra kosten en/of schade waarmee je te maken krijgt waren immers te voorzien, en worden daardoor niet meer door een verzekering gedekt. Je kunt immers geen brandend huis verzekeren tegen schade.

Meer weten?

Wil je meer weten op welke manier transport in deze roerige tijden nog te verzekeren is? Neem dan contact op met onze juridische afdeling of met de specialisten van evofenedex verzekeringen
 

Onze ledenadviseur Evert-Jan
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder