“Politiek en bedrijfsleven moeten gaan nadenken over hoe we zakelijke reizen weer mogelijk kunnen maken”

Leestijd 2 minuten

09-11-2020  Afgelopen vrijdag publiceerden Atradius en evofenedex de resultaten van de Corona Export Monitor van oktober. ’s Middags waren de Tweede Kamerleden Mustafa Amhaouch (CDA), Achraf Bouali (D66) en Arne Weverling (VVD) online te gast bij evofenedex om met leden uit de diverse raden de impact van deze cijfers door te spreken. De stagnatie in het herstel van de import- en exportcijfers is zorgelijk en bedrijven maken zich zorgen of er tijdens de tweede coronagolf wel voldoende Europese afstemming is voor de lockdownmaatregelen. De Kamerleden boden hun hulp aan bij dit belangrijke onderdeel van de Internationale actieagenda COVID-19.

De Europese ministers van Handel en Transport hebben onlangs afgesproken dat de lidstaten dezelfde kleurcodes voor door COVID-19 besmette gebieden hanteren, en dat lidstaten maatregelen niet per direct mogen invoeren. Dit is volgens evofenedex en haar leden een goed begin, maar nog onvoldoende. Wij moeten er dus zorg voor (blijven) dragen dat vrachtautochauffeurs, zeelieden, binnenvaartschippers en vliegpersoneel uitgezonderd blijven van quarantainemaatregelen. Deze vormen samen immers de beroepsgroepen die internationale handel mogelijk maken. Hiermee zorgen zij ook in coronatijd voor een relatief hoge mate van welvaart.

Platform dringend noodzakelijk

Daarnaast is er een Europees platform voor coronamaatregelen voor reizigers. Een dergelijk platform is ook dringend noodzakelijk voor handel en dienstverlening, benadrukten diverse leden. Zo is het een enorme opgave om van een overheidswebsite in een andere taal te achterhalen welke winkels wel en niet geopend zijn. De Tweede Kamerleden Achraf Bouali en Arne Weverling onderstreepten het belang van kwalitatieve en complete informatie voor bedrijven en zeiden met dit aandachtspunt aan de slag te gaan.

Het liefst face to face

Kamerlid Amhaouch informeerde naar de lessen die bedrijven geleerd hebben tijdens de coronacrisis. Specifiek werd hierbij ingegaan op de belangrijke meerwaarde van de flexibiliteit en veerkracht van het Nederlandse en Europese logistieke systeem, en de vooruitgang die gemaakt is op het gebied van digitalisering. Maar hiermee alleen gaan wij het zo gewenste economisch herstel niet realiseren.

Rob Zomer, manager Internationaal ondernemen bij evofenedex, stelde daarom: “Zakendoen met een nieuwe zakenpartner doe je het liefst face to face. Je wilt de fabriek van je partner zien en elkaar in de ogen hebben gekeken voordat je een contract sluit. Cultuurverschillen overbrug je moeilijker digitaal. Politiek en bedrijfsleven moeten voorzichtig gaan nadenken over hoe we zakelijke reizen op beperkte schaal weer mogelijk kunnen maken. Gezien de stagnerende cijfers in de internationale handel neemt de urgentie hiervan snel toe.”

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder