Coronacrisis: Leren van leden deel 1

Leden delen hun kennis en best practices om zo de coronocrisis ongeschonden door te komen

26-03-2020  De komende tijd publiceren we artikelen waarin de best practices van onze leden rondom het coronavirus naar voren komen. Zo zullen leden van ons Supply Chaingers-netwerk hun ervaringen delen. Dit netwerk bestaat uit vijftig supply chain professionals vanuit diverse branches. Wat is hun logistieke ervaring in de coronacrisis? En welke tips en tricks hebben zij toegepast om hun logistiek en supply chain nog steeds in goede banen te blijven leiden?

Vraag naar voeding explodeert

Een bedrijf met een specialisatie in biologische voeding merkt een sterk toegenomen vraag vanuit het bedrijfsleven. Dit biedt voor het bedrijf de kans om voorraden couranter in te zetten. De inbound stroom van de grondstoffen lijkt stabiel en leveringen komen nog binnen via diverse modaliteiten. Alleen vanuit China is de invoer verstoord. Er ontstaan wel zorgen over toelevering van sommige grondstoffen. Zo zijn Vietnam, Myanmar en India beperkingen aan het opleggen van de export om zo de voedselvoorziening in het eigen land te waarborgen.

Makkelijk magazijnpersoneel krijgen

Door het hamstergedrag van consumenten heeft een grote drogisterijketen te maken met een piekperiode waardoor er in de dagelijkse operatie grote behoefte is aan extra magazijnmedewerkers. Deze behoefte kan op dit moment probleemloos worden ingevuld met uitzendkrachten die momenteel wel beschikbaar zijn op de markt, vanwege uitval in andere branches zoals de sierteelt. Maar de inwerktijd van de nieuwe medewerkers is een belangrijke factor om rekening mee te houden in de planning.

In de operatie is het verder een uitdaging om voldoende afstand te houden tussen het personeel onderling. Het bedrijf heeft de kantine heringericht om personen minstens anderhalve meter afstand te geven van elkaar. De enorme vraag bij het bedrijf heeft gevolgen voor hun logistieke data, welke nu zo veel afwijkt van normale patronen dat er in de replenishment- en forecastingsystemen handmatig aanpassingen gemaakt moeten worden. Dit moet voorkomen dat de forecastingdata geheel verstoord wordt.

Psycholoog tegen de stress

Een producent van polymeren is vanwege de teruglopende autoproductie in Duitsland direct op zoek gegaan naar nieuwe afzetgebieden en werkvoorraad. Om de productie niet in gevaar te brengen zijn de fabrieken geïsoleerd en zijn er dagelijkse corona-updates voor de medewerkers. Doordat veel medewerkers stress over de situatie ervaren is er een psycholoog in dienst die medewerkers kunnen raadplegen.

Het bedrijf heeft voor externe chauffeurs sanitaire gelegenheden beschikbaar gemaakt en biedt hun de mogelijkheid om rust en koffie te pakken. Ze werken nog nauwer samen met de goederenvervoerder, omdat chauffeurs momenteel veel worden geconfronteerd met extra maatregelen.

Deel ook je kennis

Welke stappen zet jouw bedrijf om de coronacrisis het hoofd te bieden? Help je vakgenoten en laat het ons weten. Stuur een bericht naar scm@evofenedex.nl.

Heb je zelf hulp nodig met de logistieke uitdagingen die het coronavirus je geeft? Neem contact op met onze ledenservice via 079-3467 346 of mail naar ledenservice@evofenedex.nl

Blijf op de hoogte van alle zaken die te maken met supply chain management. Meld je kosteloos aan voor de SCM-update.

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder