Coronacrisis - Leren van leden deel 2

Leden delen hun kennis en best practices om elkaar te helpen

De komende tijd publiceren we artikelen waarin de best practices van onze leden rondom het coronavirus naar voren komen en deelnemers aan ons Supply Chaingers-netwerk hun ervaringen delen. Dit netwerk bestaat uit vijftig supply-chainprofessionals vanuit diverse branches. Wat is hun logistieke ervaring in de coronacrisis? En welke tips en tricks hebben zij toegepast om hun logistiek en supply chain nog steeds in goede banen te blijven leiden?
Deel 1 verscheen op 26 maart. Dit is deel 2 van de reeks Leren van Leden.

Cash is king 

Deelnemers aan ons Supply Chaingers-netwerk zien de problematiek van de gebrekkige cashflow, zoals die zich momenteel voordoet in bijvoorbeeld de supply chain van de fashion-retail. Daardoor staan zorgvuldig opgebouwde partnerships nu onder druk. Zo wordt er zelfs bij langdurige klantrelaties gekeken naar de kredietwaardigheid: geen geld, geen order. Maar ook zien de deelnemers dat de betalingstermijnen eenzijdig worden verlengd of de weigering om de huur van een winkelpand te betalen. Bij de deelnemers ontstaat daardoor de angst voor een negatieve spiraal in de keten. 

Productieverhoging door gestegen vraag

De deelnemers die actief zijn in de voedings- of schoonmaakmiddelenindustrie hebben nog geen last van een krimpende vraag naar hun producten. Integendeel: zij zijn genoodzaakt om hun productieproces aan te passen om aan de sterk gestegen vraag te voldoen. Een deelnemer in de voedingsindustrie heeft bijvoorbeeld het aantal smaken babyvoeding teruggeschroefd om de productiecapaciteit te verhogen.
Een deelnemer uit de schoonmaakmiddelenindustrie heeft ook te maken met een stijgende vraag. Het bedrijf is daarom overgegaan tot het samenstellen van grotere verpakkingen. Ook weet dit bedrijf zijn afvulcapaciteit te vergroten door ruitenwisservloeistof-afvulbedrijven in te schakelen. Voor deze bedrijven is het nu laagseizoen, dus daar is capaciteit beschikbaar. Wel zijn de grondstoffen die noodzakelijk zijn voor de verhoogde productie nu schaars, ook omdat concurrenten hun productiecapaciteit eveneens uitbreiden. 

Beperkingen door lockdowns

Door de lockdowns wereldwijd komen alle deelnemers voor diverse uitdagingen te staan. Zo kan een bedrijf voor de productie in Singapore geen werknemers uit Maleisië over de grens krijgen en veroorzaakt de onverwacht langdurige lockdown van India een beperking van de grondstoffentoevoer.
Binnen Europa zijn er ook hindernissen, onder meer in de vorm van het staken van de nachtelijke sluisbediening. En zijn er problemen met de doorvoer van goederen door verschillende landen waarvoor verschillende documenten en verklaringen nodig zijn.  Maar ook is het niet duidelijk wanneer de overheid in het buitenland een bedrijf als ‘essentieel’ kwalificeert. Wanneer een transport wordt tegengehouden, komt de belevering van filialen en productielocaties in het nauw. De deelnemers adviseren elkaar om vooral samen te werken met lokale partners en regionale overheden om problemen te voorkomen, want deze bedrijven en instanties kennen de mogelijkheden en interpretatie van de regelgeving het best.

Extreme scenario’s planning

Een deelnemer die sterk afhankelijk is van de retail en een seizoensgebonden product produceert dat voornamelijk in het najaar wordt afgenomen, bevindt zich nu in zwaar weer. Het bedrijf is overgegaan op een ‘worst case scenario’-planning, als voorlopige oplossing. Met deze methode wordt de bedrijfsvoering dagelijks aangepast aan de realiteit vanuit een extreem scenario. Dit heeft tot gevolg dat productie van de voorraad voor die periode is stilgelegd. Op deze manier willen zij voldoende grip houden op de cashflow, zodat er voldoende kapitaal beschikbaar is om alsnog productiekosten te dekken als de markt weer aantrekt. Het bedrijf volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet en maakt inschattingen van het te verwachten omzetverlies. 
Ook andere deelnemers zijn overgegaan tot scenarioplanning. Zij werken met diverse scenario’s, die variëren van gematigd positief tot uiterst negatief. Het kiezen voor een bepaald scenario toont dan duidelijk de effecten op de directe kosten en het risico dat hier mee gepaard gaat. Zo willen zij voorbereid zijn op alle mogelijke uitkomsten. 

Vinger aan de pols bij personeel

Bij de meeste deelnemers zijn de kantoormedewerkers probleemloos thuis aan het werk en blijken de productieafdelingen efficiënt te functioneren binnen de maatregelen van het RIVM. Een deelnemer in de chemie houdt de gezondheid van de medewerkers scherp in de gaten om de gevolgen van eventuele uitval te voorkomen. Zo is alle medewerkers verzocht om dagelijks te delen of zij last hebben van COVID-19-verschijnselen via een app. Uiteraard is dit in verband met privacy geheel vrijblijvend.

Deel ook kennis

Heb je zelf hulp nodig met de logistieke uitdagingen die het gevolg zijn van de coronacrisis? Neem dan contact op met onze ledenservice via 079 3467 346 of stuur een mail naar ledenservice@evofenedex.nl.

Welke stappen zet jouw bedrijf om de coronacrisis het hoofd te bieden? Help je vakgenoten en word lid van het Supply Chaingers Netwerk.