Aanvragen NOW over eerste periode kan tot eind mei

Leestijd: 4 minuten

13-05-2020  De NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) - de subsidieregeling voor werkgevers die te maken hebben met omzetverlies door corona - is inmiddels op een aantal punten aangepast. Zo kan een werkmaatschappij nu ook onder bepaalde voorwaarden de NOW-subsidie aanvragen. Verder wordt de regeling verlengd tot en met augustus. En werkgevers moeten er rekening mee houden dat de subsidie over de eerste periode uiterlijk op 31 mei aangevraagd moet worden. Een update van de wijzigingen.

De NOW is de regeling voor subsidie die werkgevers kunnen aanvragen voor een tegemoetkoming in de loonkosten, als zij een omzetverlies hebben van ten minste 20 procent over gemiddeld drie maanden tussen maart en augustus 2020. De hoogte van de subsidie is maximaal 90 procent van de loonkosten over de periode maart - mei, bij een omzetdaling van 100 procent. Bij een lager omzetverlies is de uitkering ook evenredig lager. Lees meer over de NOW-regeling in dit artikel of bekijk onze veelgestelde vragen voor meer informatie over deze regeling. 

Aanpassingen

De huidige NOW-regeling is op een aantal punten aangepast:

 1. De definitie van de concernbepaling is gewijzigd: als een werkmaatschappij een omzetdaling van meer dan 20 procent heeft maar het gehele concern niet, dan kan de werkmaatschappij de subsidie aanvragen onder de volgende voorwaarden:
  - De werkmaatschappij moet een overeenkomst met de vakbonden/vertegenwoordiging van werknemers afsluiten over werkbehoud.
  - De werkmaatschappij moet afzien van het uitkeren van dividend en bonussen of de inkoop van eigen aandelen over 2020.
  - De werkmaatschappij mag geen personeels-BV zijn. 
  - Andere onderdelen binnen de groep mogen de omzetdaling niet beïnvloeden door projecten of opdrachten over te nemen.
  - Er moet verscherpte controle plaatsvinden door de accountant. Het is nog onduidelijk hoe deze controle eruit zal zien.
 2. Een werkgever met een niet-Nederlands SEPA-bankrekeningnummer hoeft niet langer een Nederlands bankrekeningnummer aan te leveren.
 3. De aanvraag kan openbaar worden gemaakt: door het indienen van een aanvraag stem je als werkgever in met het openbaar maken van de gegevens uit het subsidiedossier, zoals naam en adres, verstrekte voorschot en vastgestelde subsidie.
 4. De loonkostensubsidie voor arbeidsbeperkten wordt niet verrekend met het subsidiebedrag.

Verlenging NOW-regeling

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 8 mei laten weten de NOW-regeling na mei direct aansluitend te verlengen met drie maanden. Werkgevers kunnen daarom ook voor de periode juni, juli en augustus een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen. De precieze voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze verlenging zijn nog niet bekendgemaakt. De minister gaf tijdens de uitzending van NPO1 op 8 mei aan dat het kabinet de boete voor ontslag op bedrijfseconomische gronden wil laten vervallen. Verder gaf hij aan dat er voorwaarden komen voor winstuitkering aandeelhouders, opkopen eigen aandelen, uitbetalen bonussen en verplichting tot omscholing. Hoe deze voorwaarden er precies uit zullen zien, is nog niet bekend. Minister Koolmees liet weten dat hij binnen twee weken meer duidelijkheid zal geven over de nieuwe versie van de NOW-regeling. Als de definitieve regeling bekend is, zullen wij je hierover informeren.

Cijfers UWV

Uit cijfers van het UWV van 8 mei blijkt dat in totaal 121.000 werkgevers een aanvraag hebben ingediend voor de subsidie op grond van de NOW-regeling. Het UWV heeft de aanvragen van ongeveer 110.000 werkgevers gehonoreerd. In de meeste gevallen hebben de werkgevers na een week het voorschot op de subsidie uitbetaald gekregen. In totaal is een voorschot van zo’n 2 miljard euro overgemaakt. Deze werkgevers hebben volgens de informatie van het UWV samen 1,8 miljoen werknemers in dienst. Het opgegeven verwachte omzetverlies is gemiddeld 70 procent.

Op tijd aanvragen

Uit deze cijfers blijkt dat veel werkgevers (nog) geen aanvraag voor de subsidie hebben gedaan. Let erop dat je de aanvraag voor de subsidieperiode maart - mei uiterlijk op 31 mei bij het UWV moet indienen. Wacht dus niet te lang met de aanvraag, omdat je anders geen subsidie meer kunt krijgen over deze periode.

Vragen?

Antwoorden op veelgestelde vragen over de NOW-regeling vind je hier. Staat je vraag er niet tussen? Als lid van evofenedex kun je contact opnemen met de juristen van evofenedex via het telefoonnummer 079 3467 346 of per e-mail via bedrijfsjuristen@evofenedex.nl.

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder