evofenedex roept op tot spoedige invoer snelle tests

Leestijd: 2 minuten

12-10-2020  Los van alle economische uitdagingen die de coronacrisis met zich meebrengt, is de oplopende wachttijd voor het testen van werknemers op corona een doorn in het oog voor ondernemers in handel en logistiek. Werknemers die zich laten testen zijn hier veelal een week mee zoet, van het maken van de afspraak tot en met de uitslag. In die tijd kunnen ze niet op het werk verschijnen. evofenedex vindt dat er veel sneller sneltests beschikbaar moeten komen voor de vitale sectoren, waaronder de handels- en productiebedrijven.

Werknemers die nauw contact hebben gehad met iemand die besmet is met corona, gaan in thuisquarantaine. Werknemers die zelf ook klachten hebben, moeten zich laten testen en mogen in die tijd ook niet op de werkvloer komen. Dat neemt al met al flink wat tijd in beslag: een afspraak maken duurt vaak al een paar dagen, wachten op de uitslag nog langer, soms vier tot vijf dagen. De werkzaamheden van deze werknemers lenen zich meestal niet om thuis uitgevoerd te worden. Denk aan heftruckchauffeurs, orderpickers, inpakkers, en dergelijke. Ondertussen worden de lonen van deze werknemers gewoon doorbetaald, want daar hebben ze recht op, terwijl er ander personeel moet worden ingehuurd voor het werk dat gedaan moet worden.

Vitale sector

Bij een aantal van deze werknemers, zoals luchtvrachtmedewerkers, is er ook sprake van hoogwaardige kennis die je niet zomaar kunt inhuren. Ze zijn onmisbaar voor het bedrijf en moeilijk tijdelijk vervangbaar. Logistieke ondernemingen behoren tot de vitale sector: het is van cruciaal belang dat hun bedrijfsvoering ongehinderd doorgang kan vinden. Maar ondertussen hebben ze te kampen met de gedwongen afwezigheid van hun personeel, en tegelijkertijd de kosten van het doorbetalen van het loon tijdens de wachttijd en de ziektekosten in geval van een daadwerkelijke besmetting. En daarnaast lopen de kosten voor vervanging hard op.

Oproep

Door het trage proces rondom de coronatests kunnen werknemers wel tot een week niet op de werkvloer verschijnen. Soms moeten ondernemers zelfs opdrachten afslaan, omdat ze deze niet kunnen uitvoeren door gebrek aan mankracht. evofenedex roept de overheid dan ook op om meer en sneller de beschikbare sneltests ter beschikking te stellen. Met een dergelijke test heeft een werknemer binnen een paar uur de uitslag binnen en kan hij hopelijk weer aan het werk. Zodat de oplopende schade voor ondernemingen – financieel en in de bedrijfsvoering – snel afgeremd wordt.

Lees in opinieblad Forum van VNO-NCW over vier ondernemers die het beste ervan gemaakt hebben en een heel nieuw bedrijf zijn begonnen tijdens de coronacrisis.

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder