Coronacrisis – Overzicht wegvervoermaatregelen binnen Europa

In Europa is een lappendeken aan aangepaste regels en richtlijnen ontstaan

28-04-2020  evofenedex lanceert een uitgebreid online overzicht op haar website met daarop alle grenscontroles, rijverboden, rij- en rusttijden en chauffeursverplichtingen binnen Europa. Het overzicht is tot stand gekomen in samenwerking met de European Shippers’ Council (ESC).

“Nu sommige landen de lockdownsituaties weer wat versoepelen en andere landen juist langer doorgaan, is actuele en correcte informatie voor chauffeurs en transportmanagers cruciaal”, aldus Peter Teunisse, expert internationaal wegvervoer bij evofenedex. Teunisse werd de afgelopen weken overspoeld met vragen van leden over het internationaal wegvervoer. In Europa is een lappendeken aan aangepaste regels en richtlijnen ontstaan.

Rijverboden en chauffeursverplichtingen
Teunisse noemt een paar voorbeelden: “In Duitsland hebben alle Bundesländern het rijverbod op zon- en feestdagen opgeschort om de doorstroming van goederen te versoepelen. In Frankrijk gelden daarentegen vanaf 19 april wel weer alle rijverboden tijdens feestdagen. Polen heeft de verplichting ingesteld dat ook chauffeurs mondkapjes bij zich hebben, of een andere manier van mond- en neusbedekking. Die moeten ze dragen op het moment dat zij hun cabine verlaten, bijvoorbeeld voor laad- en loswerkzaamheden. In heel Duitsland is het verplicht een mondkap te gebruiken, echter per deelstaat kan worden bepaald onder welke omstandigheid een dergelijke gezichtsbescherming moet worden gebruikt.”

Rij- en rusttijden en grenscontroles
De rij- en rusttijden zorgen momenteel ook voor de nodige onduidelijkheid. Zo is in Spanje de dagelijkse rust verkort van 11 uur naar 9 uur. En in Frankrijk is de dagelijkse rijtijd verlengd naar 10 uur per dag. In België zijn er officieel geen grenscontroles aan de Nederlands-Belgische grens, maar in de praktijk komt het voor dat de chauffeur bij het binnenrijden wordt gecontroleerd. Daarom wordt geadviseerd gebruik te maken van een speciaal Covid-19 vignet op de voorruit om tijdverlies te voorkomen.

Mailservice
Op de pagina Wegvervoermaatregelen tijdens de coronacrisis kunnen geïnteresseerden zich abonneren op een dagelijkse mailservice waarin de wijzigingen per land in bekendgemaakt worden.

Ondersteuning
De interpretatie van de regelgeving in elk land blijft voor veel ondernemers een probleem. Leden  kunnen tijdens kantooruren contact opnemen met Peter Teunisse om hun specifieke situatie te bespreken. Hij is bereikbaar via 079 3467 346 of via ledenservice@evofenedex.nl

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder