Grenscontroles langs Duitse en Oostenrijkse grenzen verlengd, Bevrijdingsdag Frankrijk

Leestijd 2 minuten

06-05-2020  Diverse Europese landen hebben hun maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus verlengd of aangepast. Weggebruikers moeten rekening houden met onder meer grenscontroles aan de Duitse en Oostenrijkse grens. Daarnaast geldt er op 8 mei een rijverbod in Frankrijk vanwege de viering van Bevrijdingsdag.

In onderstaand overzicht is per land weergegeven wat de maatregelen zijn:

Frankrijk

In verband met de viering van Bevrijdingsdag op 8 mei in Frankrijk, is op deze officiële feestdag een rijverbod van kracht op donderdag 7 mei 22.00 uur t/m vrijdag 8 mei 22.00 uur. Dit rijverbod is van toepassing op voertuigen met een maximale toegestane massa (MTM) van 7,5ton en hoger.

Alleen voor onderstaande goederen, ook met voertuigen met een MTM van meer dan 7,5ton, is het rijverbod voor 8 mei opgeschort.

  • 7 mei 22.00 uur  t/m 8 mei (Bevrijdingsdag) 22.00 uur  en het weekend van 9 en 10 mei voor voertuigen voor het vervoer van pakketpost.
  • 7 mei 22.00 uur t/m 8 mei (Bevrijdingsdag) 22.00 uur voor het vervoer van voedingsmiddelen (dierlijke en menselijke) Hygiëne en medische producten, en goederen/uitrusting benodigd voor de bouw.

De Franse overheid heeft een overzicht gepubliceerd van de dagen waarop het rijverbod is opgeschort voor voertuigen met een MTM van meer dan 7,5ton, voor bepaalde goederen. Dit overzicht vind je hier.

Duitsland

Het Duitse ministerie heeft besloten de controles aan de grens met Denemarken, Luxemburg, Frankrijk en Oostenrijk tot 15 mei te verlengen.

Oostenrijk

De Oostenrijkse overheid heeft op 6 mei besloten de grenscontroles aan de grenzen met Italië, Zwitserland, Liechtenstein en Duitsland te verlengen tot en met 31 mei. Hierbij zijn een aantal grensovergangen aangewezen die kunnen worden gebruikt voor vrachtvervoer.

Grens Italië: de kleine grensovergangen zijn gesloten. Brenner, Sillian, Reschenpass and Thörl-Maglern zijn open.

Grens  Zwitserland: de volgende grensovergangen zijn open:

  • Tirol – Pfunds (goederenvervoer en personenverkeer)
  • Vorarlberg – Mäder (goederenvervoer en personenverkeer)
  • Vorarlberg – Lustenau (goederenvervoer en personenverkeer)
  • Vorarlberg – Hohenems (goederenvervoer en personenverkeer)
  • Vorarlberg – Wohlfurt (alleen goederen vervoer)

Grens Hongarije: de reguliere grensovergangen zijn open voor goederenvervoer.

Grens Slowakije: de volgende grensovergangen zijn open voor goederenvervoer; 

  • Hohenau – Moravský Svätý Ján (tussen 05:00 - 24:00 ook vrachtauto van meer dan 7,5ton))
  • Kittsee – Bratislava/Jarovce

Polen

De Poolse grens voor buitenlandse reizigers blijft dicht tot en met 13 mei. Er is een uitzondering voor vrachtautochauffeurs.

Italië

Op 5 mei heeft het Italiaanse ministerie van Transport een update geplaatst van het verplichte ‘self certification’ formulier voor chauffeurs in het internationaal transport. Dit formulier is nodig om Italië binnen te komen en werkzaamheden uit te kunnen voeren. Het formulier is hier te downloaden:

Mondkap/gezichtsbescherming

Dubbele bemanning is toegestaan mits 1 meter afstand wordt gehanteerd. Mondkapjes zijn verplicht in openbare ruimtes zoals tankstations, toiletfaciliteiten en servicestations.

Ledenservice

Heb je twijfels over hoe je de regels moet interpreteren? Of heb je andere specifieke landgebonden vragen? Neem dan contact op met onze wegvervoerexperts van de Ledenservice. Bel naar 079 3467 346 of mail naar ledenservice@evofenedex.nl

Wegvervoermaatregelen per land

Vanwege de vele veranderingen in het Europees wegvervoer door de coronacrisis hebben wij een actueel overzicht van de wegvervoermaatregelen per land samengesteld. Zo zie je eenvoudig welke rijverboden er gelden en of er grenscontroles zijn. Ook zie je aan welke eisen je chauffeur of vervoersdocumentatie moet voldoen.

Bekijk hier het volledig overzicht.

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder