Ratificatie handelsverdrag tussen EU en Vietnam verplaatst naar juni

leestijd 1 minuut

30-04-2020  De ratificatie van het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Vietnam door het Vietnamees parlement is voorlopig uitgesteld tot juni in verband met de coronacrisis. De Global Shippers Alliance (GSA), waar evofenedex bij is aangesloten, deed navraag bij de nationale ondernemersorganisaties.  Dit relatief geringe uitstel is jammer, maar niet erg zorgelijk.  

Handelsakkoord Vietnam

Het handelsakkoord is veelomvattend en wanneer het akkoord in werking treedt, zijn bijna alle invoerrechten tot nul gereduceerd. Het akkoord bestaat uit twee delen, een EU-only handelsakkoord en een gemengd investeringsakkoord. Op 12 februari 2020 heeft het Europees Parlement beide akkoorden goed gekeurd. Na goedkeuring door het Vietnamees parlement kan het handelsakkoord in werking treden. Het investeringsakkoord moet eerst door alle nationale parlementen van de EU-lidstaten worden goedgekeurd, voordat het in werking kan treden.

Handelscijfers

In 2018 werd er voor zo’n 5 miljard euro aan goederen geïmporteerd uit Vietnam naar Nederland, vooral machines en vervoermaterieel, voeding en fabricaten. Er werd voor ongeveer 1 miljard euro geëxporteerd vanuit Nederland naar Vietnam. Dit betrof vooral machines en vervoermaterieel, voeding, grondstoffen en chemische producten.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder