Bedankbrief namens het college van Utrecht aan alle logistieke partners

Leestijd 2 minuten

03-05-2020  De Utrechtse wethouder van Volksgezondheid, Milieu en Emissieloos vervoer, Eelco Eerenberg, bedankt in een brief alle mensen in de logistiek die bijdragen aan het beleveren van de stad. Hij prijst daarin de soepele samenwerking tussen ondernemersverenigingen als evofenedex en het stadsbestuur om tijdens de coronacrisis te zorgen voor een goede bevoorrading. De stad heeft onder meer de venstertijden opgerekt en geeft sneller ontheffingen af voor laden en lossen.

De volledige brief is hieronder te lezen:

Op het moment dat ik deze brief aan u schrijf, zijn de coronamaatregelen nog een keer verlengd. In ieder geval tot en met 19 mei. Zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken en afstand houden. Deze maatregelen zijn nog steeds nodig om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren. De maatregelen hebben een grote invloed op het dagelijks leven van iedereen, maar ook zeker op uw sector.

De bevoorrading en belevering van met name winkels en consumenten verloopt anders. De vraag naar goederen en het moment van belevering verandert. Er wordt een beroep op uw flexibiliteit gedaan om toch zoveel mogelijk de economie draaiende te houden door zo goed als het kan de winkels en consumenten te blijven voorzien van goederen.

Het zijn bijzondere tijden en dit vraagt ook om bijzondere maatregelen. In Utrecht proberen wij de logistieke branche en ondernemers hierin te helpen en te faciliteren door tijdelijk de venstertijden te verruimen (voor zowel auto’s als fietsers) en deze aan te laten sluiten bij de openingstijden van winkels en beschikbaarheid van voertuigen. Ook zijn en worden winkeltijden opgerekt tijdens feestdagen en kunnen ontheffingen verleend worden voor het laden en lossen van goederen.

Al deze maatregelen hebben we versneld doorgevoerd op verzoek van en in overleg met de branchevertegenwoordigers en lokale ondernemersverenigingen. Ik ervaar deze samenwerking als zeer positief; de lijntjes zijn kort en alle partijen werken constructief mee in het denken in oplossingen om de stad economisch draaiende te houden. Ik hoop dat wij als stad met deze tijdelijke maatregelen een beetje lucht kunnen bieden aan transporteurs en ondernemers om het bedrijf/winkel zo goed en zo kwaad als het kan in deze bijzondere tijden draaiende te houden.

Nu veel winkels in de stad gesloten zijn en de bezoekersstromen grotendeels minder zijn, valt de manier van bevoorrading beter op in het straatbeeld. We zien dat diverse winkeliers hun goederen laten bezorgen via een whitelabelhub en/of via fietskoeriers. Deze slimme en duurzame manieren van bevoorrading hebben wat ons betreft de toekomst en bieden in de huidige context ook een prima alternatief voor transporteurs en ondernemers om efficiënt en flexibeler om te gaan met de voertuigen (niet meer de stad in hoeven rijden, tijdwinst). Transporteurs en ondernemers zijn creatief en weten zich aan te passen. Dat is mooi om te zien. Daar heb ik bewondering voor en kan ik alleen maar trots op zijn.

We zijn er nog niet. Het is een moeilijke tijd, waarin ook veel van u wordt gevraagd. Dat begrijp ik goed. Dus ik zou tegen u willen zeggen: houd vol!

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder