Verladers delen eenvoudig magazijnruimte met Compose

Om samenwerking tussen verladers te stimuleren, hebben evofenedex en Tilburg University het Compose-platform ontwikkeld.

03-04-2020 De coronacrisis stimuleert bedrijven om steeds meer samen te werken. evofenedex en Tilburg University hebben het platform Compose ontwikkeld waarmee het voor bedrijven makkelijker is om laadruimte in vrachtauto’s te delen, en sinds kort ook magazijnruimte.

Dat bedrijven meer samenwerken door de coronacrisis, is bijvoorbeeld te zien in Friesland, waar FrieslandCampina de handen ineen heeft geslagen met de andere spelers in de zuivelbranche om de Nederlandse supermarkten te kunnen blijven bevoorraden. Er zijn ook regionale initiatieven zoals in Gelderland. In deze regio kunnen bedrijven elkaar ondersteunen via logisticsvalleyhelpt.nl.

Magazijnvraag en -aanbod matchen

Om samenwerking tussen verladers te stimuleren, hebben evofenedex en Tilburg University het Compose-platform ontwikkeld. Via Compose worden bedrijven in staat gesteld om laadruimte in vrachtauto’s te delen, en sinds kort ook magazijnruimte; het platform biedt de mogelijkheid om magazijnvraag en -aanbod te matchen binnen en buiten Nederland.

Nanne Schriek, projectleider SCM bij evofenedex: “Compose zorgt ervoor dat bedrijven een geschikte samenwerkingspartner kunnen vinden voor supply-chainsamenwerking. Met deze tool kunnen ondernemers snel een tekort of overschot aan magazijnruimte aanpakken.” 

Aanbod en vraag

Het systeem biedt een matchingsproces dat twee kanten opgaat: bedrijven kunnen eenvoudig hun aanbod plaatsen door de eigenschappen van hun magazijn te registreren, zoals de vierkante meters opslagruimte, aantal palletplaatsen, de hygiënecondities en de periode waarin de ruimte beschikbaar is. Aan de andere kant kunnen bedrijven hun specifieke magazijnbehoefte in Compose vastleggen, bijvoorbeeld de wens dat er een HACCP-certificaat aanwezig is of de mogelijkheid om IBC’s te plaatsen. Het automatische matchingsproces laat dan snel zien welk aanbod er beschikbaar is.

Verladers kunnen elkaar helpen

Schriek: “We merken dat ondernemers en logistiek managers momenteel voor grote uitdagingen staan om de logistieke processen zo veel mogelijk onder controle te houden. We zien bedrijven die het drukker hebben dan ooit, maar ook bedrijven die het veel rustiger hebben door de lockdown die verschillende Europese landen hebben ingesteld. Op deze manier kunnen verladers elkaar in deze roerige tijden helpen.” 

Bedrijven die interesse hebben om magazijnruimte te delen of juist behoefte hebben aan extra opslagruimte, kunnen contact opnemen met evofenedex, Nanne Schriek, e-mail n.schriek@evofenedex.nl, telefoon 079 3467 335.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder