Voorzichtig herstel luchtvracht, maar nog lang niet terug op oude niveau

Leestijd: 2 minuten

20-07-2020  Wat hebben ondernemers die afhankelijk zijn van luchtvracht de afgelopen periode ervaren en wat staat hun nog te wachten?  Deze onderwerpen werden donderdag bij een webinar van Nieuwsblad Transport belicht door Rogier Spoel, senior beleidsadviseur Luchtvracht en Zeevracht bij evofenedex. Je kunt het webinar hier terugkijken.

De capaciteit in luchtvracht is sterk teruggevallen door de vele passagiersvluchten die aan de grond blijven als gevolg van corona. Tegelijkertijd zijn luchtvrachttarieven sterk gestegen. Vrachtvluchten staan volop in de aandacht met de aanvoer van medische goederen zoals mondkapjes en scanapparatuur. Deze en andere onderwerpen werden donderdag besproken bij het online webinar van Nieuwsblad Transport.

Tekort luchtvrachtcapaciteit

Volgens Spoel zijn de effecten van de coronacrisis op luchtvracht groot, door sterk gestegen tarieven en een structureel tekort aan luchtvrachtcapaciteit. Alhoewel luchtvrachttarieven weer langzaam dalen, blijft er wereldwijd een tekort van rond de 20 procent aan luchtvrachtcapaciteit, met grote regionale verschillen. Met name de Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse markt worden hard geraakt door het capaciteitstekort, dat kan oplopen tot 70 procent. De markt zal de komende maanden verder herstellen, maar niet tot het niveau van voor de crisis, aldus Spoel. Om dit te ondervangen stelt evofenedex voor om de tijdelijke regelingen om meer vrachtvluchten toe te laten voor een langere periode aan te houden.

Verlies netwerkexpediteurs

Tijdens het webinar werd ook de IATA Top 100 gepresenteerd. Deze ranglijst geeft inzicht in de marktontwikkelingen en krachtsverhoudingen in de Nederlandse expeditiemarkt. In deze Top 100 zie je een verschuiving, waarbij de netwerkexpediteurs aan volume verliezen en met name Chinees georiënteerde expediteurs aan terrein winnen. Experts uitten hun zorgen over het feit dat het verlies van de netwerkexpediteurs ook gevolgen heeft voor de positie van vrachthub Schiphol. De slotschaarste en het noodgedwongen verlies aan vrachtvluchten zorgen ervoor dat vrachtstromen verdwijnen naar buitenlandse luchthavens zoals Luik en Brussel.

Sprekers:

  • John Klompers – expediteur / oud-topman Damco
  • Paul Parramore – luchtvrachtspecialist
  • Rogier Spoel – evofenedex
  • Floris de Haan – Erasmus UPT
  • Jos Roeven, CEO Maastricht Aachen Airport

Onderwerpen:

  • Inzicht in complete IATA Top 100
  • Extra aandacht voor stijgers en dalers
  • Specialisten praten je bij over de actuele situatie
  • Discussie over aanpak crisis en verdeling capaciteit
  • Wat kan de sector de komende jaren verwachten als gevolg van corona?

Presentatie: Bart Pals & John Versleijen – Nieuwsblad Transport

Webinar terugkijken

 

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder