Coronacrisis - Vrachtvluchtenheffing aangenomen, datum invoering nog onduidelijk

evofenedex blijft inzetten op het afzien van een nationale heffing op vrachtvluchten

02-04-2020  Woensdagavond heeft de Tweede Kamer ingestemd met de Wet vliegbelasting, met daarin ook een heffing op vrachtvluchten. evofenedex blijft inzetten op het afzien van een nationale heffing op vrachtvluchten en stuurt aan op een Europese vliegbelasting; een belasting die daadwerkelijk verduurzaamt, innovatie stimuleert en het gelijke speelveld voor luchtvracht in Europa behoudt.

Tijdens het eerdere debat over het wetsvoorstel bleek dat de Tweede Kamer de zorgen van evofenedex over de mogelijke weglekeffecten van vrachtvluchten naar buitenlandse luchthavens deelt. Nederland zou immers de enige luchthaven in Europa zijn die z'n heffing op vrachtvluchten invoert. Vrachtvluchten leveren per vlucht de meeste economische meerwaarde op voor Nederland, maar zijn gevoelig voor prijsprikkels. De heffing leidt er volgens evofenedex toe dat vrachtvluchten naar luchthavens in België en Duitsland worden verplaatst en dat schaadt de exportkansen van Nederlandse ondernemers, de werkgelegenheid en het vestigingsklimaat. Om deze reden werd een verzoek van Cem Laçin (SP) om aanvullend onderzoek naar het weglekeffect naar vrachtvluchten door staatssecretaris Vijlbrief van Financiën overgenomen.

Mogelijk uitstel invoering

Het kabinet was aanvankelijk van plan de wet per 1 januari 2021 in werking te laten treden. Staatssecretaris Vijlbrief heeft aangegeven dat de invoeringsdatum van de wet kan verschuiven vanwege de impact van het coronavirus op de luchtvaartsector. Hierdoor bestaat de kans dat invoering over de verkiezingen van 2021 wordt heen getild. Er is dan mogelijk zicht op een EU-heffing in 2022 of 2023, die een nationale heffing op vrachtvluchten overbodig maakt. evofenedex is van mening dat de staatssecretaris zich moet blijven inzetten op een snelle EU-brede invoering van een belasting op luchtvaart die verduurzaamt, innovatie stimuleert en het gelijke speelveld behoudt.

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder