Coronacrisis - Wat je nu moet weten over de nascholingsverplichting voor code 95

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de nascholingverplichting voor chauffeurs

23-04-2020  Door de coronacrisis zijn de cursussen voor het behoud van Code 95 opgeschort, maar minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft bekendgemaakt dat zij coulant omgaat met het verlengen en behouden van al afgegeven certificaten, bewijzen, (deel)examens en rijbewijzen. Dat betekent dat certificaten waarvan de geldigheidsduur vervalt in de periode van 16 maart tot 1 juni als geldig worden aangemerkt tot 1 juni 2020. Gelet op de huidige situatie bestaat de kans dat deze tijdelijke maatregel langer van kracht is.
 

Rijbewijs

Als gevolg van het vrijwel volledig stilvallen van keuringen door artsen en specialisten worden chauffeurs geconfronteerd met een verlopen rijbewijs, maar ook hiermee wordt coulant omgegaan. Dit geldt voor rijbewijshouders van wie de geldigheidsduur van het rijbewijs is verstreken of verstrijkt in de periode van 16 maart tot 1 juni 2020: chauffeurs mogen in Nederland met een verlopen rijbewijs blijven rijden tot 1 juni 2020. Dit geldt niet voor rijbewijzen met een kortere geldigheidsduur dan 5 jaar.

Wel verzekerd

Het Verbond van Verzekeraars heeft bekendgemaakt dat chauffeurs met een verlopen rijbewijs en/of Code 95 verzekerd blijven gedurende de periode dat de coulancemaatregel van kracht is. Dit geldt uiteraard alleen zolang de geschetste condities van de coulancemaatregel van kracht zijn.

Onduidelijkheid in Europa

De coulanceregeling geldt in Nederland. Hoewel verschillende Europese lidstaten hebben gezegd een soortgelijke coulance te willen toepassen in relatie tot de Code 95, is het op dit moment helaas nog niet duidelijk hoe de coulancemaatregelen worden geïnterpreteerd. En dat kan problemen geven tijdens internationaal transport wanneer de chauffeur geen geldige code 95 kan tonen tijdens controle. evofenedex is daarom voortdurend in overleg met haar Europese partners om hier snel duidelijkheid in te scheppen. 

Oudere chauffeurs

Daarnaast is er uitstel van een geldige code 95 verkregen door het volgen van 35 uur nascholing voor chauffeurs die zijn geboren voor 1 juli 1955 die nog een geldige code 95 op hun rijbewijs hebben, verkregen via de vrijstelling. Dit had per 1 april 2020 moeten ingaan. Die nog geldige code 95 op het rijbewijs zou vervallen omdat die verkregen code 95 via de vrijstelling voor chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 niet in lijn was met Europese regelgeving. De ingangsdatum is verschoven en er is nog geen nieuwe datum bepaald. Twee maanden voor de ingangsdatum zal dit bekend worden gemaakt. 

Eindtermijn code 95

Voor chauffeurs die voor 10 september 2009 het rijbewijs C hebben gehaald is de geldigheid van code 95 nu 10 september 2021. Over 16 maanden moeten deze chauffeurs de code 95 vernieuwen. Op dit moment zijn er nog geen signalen dat deze termijn opschuift. Daarom adviseren wij om tijdig de (incompany) opleidingen in te plannen vanaf het moment dat dit weer kan.

Ledenservice 

Onze ledenadviseurs staan leden graag te woord over alle zaken die te maken hebben met de Code 95. Leden kunnen bellen naar 079 3467 346 of mailen naar ledenservice@evofenedex.nl. Ook bieden wij een breed pakket aan met opleidingen om aan de nascholing te voldoen. Daarbij bestaat ook de mogelijkheid om de opleiding incompany te volgen. Maar je kunt ook ons informatiepakket aanvragen.
 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder