Coronavirus: Air France-KLM houdt vloot aan de grond, luchtvracht kan blijven vliegen

Verwachting is dat tarieven sterk blijven stijgen door toenemende schaarste

16-03-2020  Air France-KLM houdt de komende dagen 70 tot 90 procent van zijn vloot aan de grond, zo heeft het bedrijf maandagochtend laten weten. Reden hiervoor is het aantal ingestelde reisverboden en de wegvallende vraag naar vliegtickets als gevolg van het coronavirus. Andere luchtvaartmaatschappijen zullen eenzelfde afweging maken is de verwachting. De gevolgen voor luchtvracht zijn nog niet te overzien. Vrachtvluchten worden vaak uitgezonderd in verband met de verzending van medische en urgente goederen. Veel vracht wordt echter vervoerd in passagiersvliegtuigen.

Afgelopen vrijdag besloot het kabinet tot een reisverbod met Italië, China, Zuid Korea en Iran om verdere verspreiding van het coronavirus uit risicogebieden tegen te gaan. Een dergelijk reisverbod heeft grote gevolg voor de verzending van luchtvracht. evofenedex heeft daarom aangedrongen bij het kabinet om vrachtvluchten in ieder geval uit te sluiten van het reisverbod. Daarnaast heeft het kabinet ook aangegeven de mogelijkheden te willen onderzoeken om passagiersvluchten zonder passagiers maar met vracht ook uit te zonderen. Echter, hiervoor heeft het kabinet toestemming nodig van de Europese Commissie. evofenedex zal via haar Europese koepel European Shippers’ Council (ESC) het belang van luchtvracht voor verzending van medische en urgente goederen benadrukken om toestemming te krijgen.

Reisverboden volgen ontwikkeling virus

Premier Rutte gaf in zijn persconferentie aan dat reisverboden continu in ontwikkeling zijn. De lijst van landen met reisverboden kan worden opgeschaald met andere landen, of worden teruggebracht in lijn met de verdere ontwikkeling van het virus.

Ondanks dat vrachtvluchten zijn uitgezonderd en men probeer luchtvracht in lege passagierstoestellen toe te staan, zullen ook de gevolgen voor vracht groot zijn. Het aantal vrachtvluchten is te beperkt om de terugval in vrachtcapaciteit door het wegvallen van passagiersvluchten op te vangen. Hierdoor zullen tarieven sterk stijgen, zal er vertraging optreden en moeten bedrijven overwegen verzending van goederen uit te stellen.   

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder