Coronavirus: België scherpt grenscontroles aan

Speciaal vignet moet mensen met cruciaal beroep versnelde doorgang bieden

23-03-2020  Grensarbeiders met een cruciaal beroep of die werken in een vitale sector kunnen de verscherpte grenscontroles met België makkelijker passeren met een speciaal vignet. Sinds woensdag houden Belgische agenten  Nederlanders tegen die voor niet-essentiële zaken het land binnen willen, zoals tanken of boodschappen doen.

Die maatregel is door België ingesteld omdat Limburgers en Brabanders net over de grens gingen tanken om geld te besparen, aangezien de benzine in België fors goedkoper is dan die in Nederland. Al die bezoekjes brachten, door het aanwezige coronavirus, wel een gezondheidsrisico met zich mee.

De maatregelen op een rij:

•             Sinds woensdag 18 maart 12 uur geldt in België een verbod op niet-essentiële reizen van en naar het buitenland. Dit geldt ook voor Nederlanders.

•             Het verbod werd niet goed nageleefd. Daarop werden vrijdag 20 maart om 15 uur verscherpte controles ingevoerd.

•             Ook de verscherpte controles maakten niet dat het verbod voldoende werd nageleefd. Daarom zijn inmiddels kleinere grensovergangen gesloten.

•             Het is niet de bedoeling om alle grensovergangen te sluiten. De Belgische autoriteiten verzekeren vooralsnog dat de grote grensovergangen open blijven. Bovendien zijn er maatregelen getroffen om de grenspassage voor personen in vitale sectoren/met cruciale beroepen te waarborgen.

Snellere grenspassage België voor grensarbeiders in cruciale beroepen.

•             De Belgische autoriteiten komen met een vignet waarmee personen in vitale sectoren/met cruciale beroepen met voorrang de grens mogen passeren.

•             Dit vignet mag enkel worden gebruikt voor werk-gerelateerde reisbewegingen. Het kan tevens worden gebruikt door personen in vitale sectoren/met cruciale beroepen die voor de kortste route aangewezen zijn op grensoverschrijdende reisbewegingen.

•             Personen met als reisdoel werk kunnen nog de grens over via beperkt aantal grensovergangen. Het goederenverkeer blijft doorgaan.

•             Het vignet is op deze website te downloaden en moet worden voorzien van een stempel van de werkgever of instelling.

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over het coronavirus?

Rogier helpt je graag verder