Coronavirus: certificaten ADR, RID, ADN worden verlengd

Nederland ondertekent en publiceert multilaterale overeenkomsten

23-03-2020  Nederland heeft een multilaterale overeenkomst ondertekend en gepubliceerd waarmee de geldigheid van bepaalde eerder behaalde certificaten voor wegvervoer van gevaarlijke stoffen verlengd wordt tot 30 november 2020. evofenedex heeft hiertoe in een eerder stadium opgeroepen, zodat ADR-chauffeurs en veiligheidsadviseurs ook tijdens de coronacrisis hun werk kunnen blijven doen. Voor de modaliteiten spoor (RID) en binnenvaart (ADN) zijn vergelijkbare overeenkomsten gepubliceerd. De ADN-certificaten blijven nog een maand langer geldig, namelijk tot 31 december 2020.

Het initiatief tot de multilaterale ADR-overeenkomst is genomen omdat veiligheidsprofessionals vanwege het coronavirus nu niet in staat zijn de herhalingscursus en het bijbehorend herhalingsexamen te doen (conform respectievelijk ADR 8.2.2.8.2 en ADR 1.8.3.7).  Hierdoor dreigden certificaten te verlopen.

Staatscourant

De multilaterale ADR-overeenkomst is geïnitieerd door Luxemburg en inmiddels door tien lidstaten ondertekend. Voor het RID (spoorvervoer) en ADN (binnenvaart) zijn vergelijkbare overeenkomsten opgesteld: RID 1/2020 en ADN/M025 - geïnitieerd door Nederland. De Nederlandse versies zijn inmiddels ook gepubliceerd in de Staatscourant; u vindt deze linksonder op deze pagina. Daarmee zijn de overeenkomsten nu ook in Nederland van kracht; ze lopen op 1 december van dit jaar af.

Andere talen

De multilaterale ADR- en ADN-overeenkomsten zijn in andere talen te vinden op de website van de UNECE (Europese Commissie voor Europa van de Verenigde Naties): ADR en ADN. De RID-overeenkomst is in het Engels beschikbaar op de website van de OTIF.

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder